Autoritățile române discută astăzi, la Vama Albița, cu reprezentanții instituțiilor de resort din Rep. Moldova despre măsurile necesare pentru fluidizarea traficului la granița moldo-română

  • 10 Iunie 2022 12:52
Autoritățile române discută astăzi, la Vama Albița, cu reprezentanții instituțiilor de resort din Rep. Moldova despre măsurile necesare pentru fluidizarea traficului la granița moldo-română

Autoritățile române discută astăzi, la Vama Albița, cu reprezentanții instituțiilor de resort din Rep. Moldova despre măsurile necesare pentru fluidizarea traficului la granița moldo-română. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, precizând că au fost dispuse o serie de măsuri. În același timp, autoritățile de la Chișinău au anunțat că Bucureștiul a agreat un plan pentru deblocarea situației de la frontiera moldo-română, unde în ultimele zile s-au format rânduri kilometrice. Planul respectiv va fi pus în aplicare începând de azi, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului de la București, Dan Cărbunaru, a declarat într-o conferință de presă că au fost dispuse o serie de măsuri de fluidizare a traficului la graniță cu respectarea regulilor și procedurile de lucru, astfel ca să fie grăbit procesul de înregistrare a mărfurilor care vin din Rep. Moldova și Ucraina.

„O altă măsură care va ușura reducerea presiunii, care există, în acest moment, la Albița și Galați este organizarea fluxurilor de mărfuri în funcție de încărcătură. De exemplu, camioanele goale vor fi dirijate, într-o primă etapă, către Oancea și sunt în analiză și al alte puncte unde ar putea fi dirijate camioanele goale tocmai pentru a permite camioanelor încărcate cu marfă să poată fi procesate în noua procedură fixată de autoritățile din România și Rep. Moldova.”, a declarat Dan Cărbunaru. 

O altă măsură este crearea, la Albița, a unor echipe mixte de control, astfel ca unitățile de transport să facă doar o singură oprire, a explicat Dan Cărbunaru.  

„Prin aducerea alături a acestor echipe mixte, ambele părți se asigură că-și respectă propriile proceduri de lucru fără însă ca acest sistem să afecteze procesarea documentelor și efectuarea activităților pe care și România și Rep. Moldova trebuie să le desfășoare. Avantajul faptului că sunt în același loc este că acești timpi se scurtează foarte mult. Nu mai sunt două opriri.”, a mai spus Cărbunaru. 

În același timp, Guvernul de la Chișinău a anunțat că autoritățile de la București au agreat un plan propus de Rep. Moldova în vederea remedierii situației. Printre măsuri se numără suplinirea numărului de lucrători vamali, activitatea non-stop a tuturor instituțiilor de resort de pe ambele maluri ale Prutului.

Totodată, o delegație din România va veni săptămâna viitoare la Chișinău pentru convenirea unor măsuri suplimentare în contextul remedierii situației la graniță, potrivit, purtătoarei de cuvânt a Ministerului Infrastructurii, Alina Merlici:

„ Vom avea în vizită, săptămâna viitoare, o delegație din România, condusă de secretarul de stat (al Transporturilor) Ionel Scrioșteanu. Atunci vom decide cum dispunem ca transportatorii să aibă acces mult mai ușor și să fie scutiți de anumite reguli impuse de ANTA.”, a afirmat Alina Merlici. 

Liniile de așteptare în punctele de trecere a frontierei înregistrează o creștere accentuată în ultimele câteva zile, fiind atestate rânduri de până la 12 km. În ultimele trei luni, circa 750 de mii de mijloace de transport au tranzitat punctele de trecere a frontierei dintre Romania și Rep. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău