Autoritățile promit că sectorul de pensii nu va mai fi suplimentat din bugetul de stat, după reformă

  • 20 Decembrie 2016 16:10
Autoritățile promit că sectorul de pensii nu va mai fi suplimentat din bugetul de stat, după reformă

Autoritățile promit pensii mai mari, odată cu intrarea în vigoare a legii privind reformarea acestui sector și un sistem de asigurări sociale sustenabil, fără să mai fie necesară suplimentarea lui de la bugetul de stat.

Prețul pe care îl vor achita cetățenii, în schimb, este cel a de a munci mai mult până a se putea pensiona, mai exact, până la 63 de ani, atât bărbații, cât și femeile. 

Noua formulă de calcul al pensiilor va lua în considerare stagiul de cotizare, venitul mediu lunar și rata de acumulare, care va fi de 1,35 % pentru fiecare an de cotizare, a explicat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș, într-o conferință de presă. Astfel, ar urma să crească rata de înlocuire a pensiei de la 26 la sută din salariul mediu al unui angajat, la cât se calculează în prezent, până la 45 la sută, în cazul îndeplinirii unui stagiu complet de cotizare, de 34 de ani. La un stagiu de cotizare de 30 de ani, pensia va fi de aproximativ 40 la sută din salariu, iar la 15 ani – la 20 -25 la sută. Un factor care ar urma să contribuie la creșterea pensiilor este valorizarea lor, prin actualizarea veniturilor obținute după 1 ianuarie 1999. Întrebată din ce resurse va fi posibilă creșterea pensiilor, Stela Grigoraș a explicat că aceste noi cheltuieli vor fi acoperite din faptul că vârsta de pensionare va crește treptat.

„Majoritatea măsurilor pe care le-am prevăzut în lege necesită resurse financiare, în specia, elementul de valorizare este foarte costisitor. În același timp, prin faptul că noi am egalat vârsta de pensionare între femei și bărbați, la 63 de ani, și avem și un stagiu de cotizare mărit și egalat pentru femei și bărbați la 34 de ani, ne va asigura aceste resurse financiare necesare care vor fi utilizate pentru alte elemente ale reformei”, a declarat Stela Grigoraș.

Menționăm că Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, adoptată recent în lectură finală de Parlament, prevede venituri și cheltuieli în valoare de 16, 4 miliarde de lei. Nu toate cheltuielile vor putea fi asigurate din contribuțiile salariaților, astfel că va fi necesară suplimentarea de la bugetul de stat cu 5,5 miliarde de lei. Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat sunt în creștere cu aproape 10 la sută față de anul 2016. Ministrul Muncii, Stela Grigoraș, a subliniat că scopul noii legislații este inclusiv acela de a reduce deficitul fondului asigurărilor sociale până la zero, astfel încât să nu mai fie necesară suplimentarea de la bugetul de stat.

Anterior, atât sindicatele, cât și Uniunea Pensionarilor au criticat majorarea vârstei de pensionare, făcând trimitere la o speranță de viață redusă și la un nivel de trai scăzut al populației din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău