Autoritățile prejudiciază statul cu milioane de lei

  • 03 Octombrie 2013 14:05
Autoritățile prejudiciază statul cu milioane de lei

Autoritățile locale înregistrează prejudicii de milioane de lei pentru că încalcă procedurile de achiziții publice și nu își gestionează eficient patrimoniul.

De asemenea, primăriile și consiliile locale nu sunt stimulate să își acumuleze propriile venituri și depind în continuare de transferurile de la bugetul central. Economiștii centrului Expert Grup au făcut, joi, 3 octombrie, o analiză a hotărârilor Curții de Conturi, referitoare la auditul bugetelor pentru cinci raioane, în primul trimestru al acestui an. 

Cele 5 raioane verificate de Curtea de Conturi sunt Ocnița, Șoldănești, Ungheni, Ialoveni și Soroca. Din cauză că autoritățile publice nu au respectat procedurile de achiziții publice, au fost înregistrate prejudicii de 50 de milioane de lei, în perioada anilor 2011-2012. Astfel, Curtea de Conturi a descoperit mai multe cazuri de conflicte de interese, fiind implicate rude ale primarilor sau consilierilor locali. Totodată, nu au fost specificate condițiile și perioadele în care trebuie să aibă loc lucrările achiziționate, a subliniat Tatiana Sava, economist la Expert Grup.

O altă problemă ține de patrimoniul local. În cele 5 raioane există terenuri sau obiecte neînregistrate de autoritățile locale, care riscă să fie înstrăinate. Valoarea acestor bunuri se ridică la peste 100 de milioane de lei în fiecare raion, spune Tatiana Sava.

Directorul executiv al Expert Grup, Dumitru Budianschi, a subliniat că în prezent autoritățile locale nu sunt stimulate să aibă propriile venituri, iar bugetul localităților este format în proporție de 80 la sută din transferuri de le bugetul central. De aceea este necesară adoptarea cât mai rapidă a legii privind finanțele locale, care va schimba accentele .

Legea privind finanțele publice locale a fost adoptată în prima lectură de Parlament în luna iunie a acestui an. Conform proiectului, veniturile la bugetele locale se vor acumula, în mare parte, din impozitele pe venit ale persoanelor fizice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău