Autoritățile pakistaneze au început ancheta asupra accidentului aviatic cu 48 de victime
-
08 Decembrie 2016 14:27
Autoritățile pakistaneze au început o anchetă în legătură cu accidentul aviatic produs miercuri într-o zonă muntoasă din nordul țării, în urma căruia și-au pierdut viața toate cele 48 de persoane aflate la bord, scrie Agerpres.
Anchetatorii au ajuns în zona accidentului, situată la circa 75 km nord de capitala Islamabad, în apropierea orașului Havelian, unde avionul ATR-42 s-a prăbușit și a luat foc, a precizat purtătorul de cuvânt al Autorității civile aviatice, Pervez George.
Aeronava, operată de compania de stat Pakistan International Airlines (PIA), având la bord 42 de pasageri și șase membri de echipaj, decolase din stațiunea turistică Chitral, din apropierea graniței cu Afganistan, îndreptându-se spre Islamabad.
Conform purtătorului de cuvânt al PIA, Daniyal Gilani, avionul s-a prăbușit după parcurgerea a jumătate din cursă, ce trebuia să dureze 70 de minute. Pilotul a lansat un apel de urgență cu circa 13 minute înainte ca aparatul să dispară de pe ecranele radarelor turnului de control, a precizat Gilani.
Echipele de salvare au reușit să recupereze toate cadavrele, urmând a fi efectuate teste ADN pentru identificarea victimelor, a declarat ministrul pentru administrarea capitalei, Tariq Chaudhry, iar compania PIA a confirmat găsirea 'cutiei negre' la locul accidentului.
O mare parte a atenției publice s-a concentrat asupra uneia dintre victime, Junaid Jamshed, vocalistul uneia dintre cele mai de succes trupe rock și pop pakistaneze în anii 1990. Acesta a abandonat cariera muzicală în 2001 pentru a deveni predicator itinerant al grupării islamiste Tableeghi Jamaat.
Printre celelalte 48 de victime s-au mai aflat doi copii, trei cetățeni străini — doi austrieci și un chinez.
Aeronava, fabricată de compania franceză ATR în 2007, adunase aproape 19.000 de ore de zbor de când intrase în dotarea companiei pakistaneze în același an, și avea toate lucrările de întreținere la zi, a subliniat președintele PIA, Muhammad Azam Saigol. De asemenea, pilotul Saleh Janjua era unul experimentat, având peste 12.000 de ore de zbor.
'Cred că nu a fost nici o eroare tehnică, nici una umană', a declarat Saigol într-o conferință de presă, dând asigurări că va avea loc o 'anchetă serioasă'. Potrivit directorului PIA, avionul pare să fi suferit o defecțiune la unul din cele două motoare cu puțin timp înainte de prăbușire, însă această ipoteză va trebui confirmată de investigație.
În 2010, în cel mai mare dezastru aviatic din istoria Pakistanului, un avion Airbus al companiei Airblue s-a prăbușit pe ruta Karachi-Islamabad, 152 de persoane pierzându-și viața. În 2012, toți cei 127 de oameni aflați la bordul unei curse Bhoja Air flight din Karachi spre Islamabad au murit în accidentul produs cu puțin înainte de destinație.