Autoritățile nu au bani pentru noile meniuri pentru copiii din grădiniție și școli

  • 24 August 2016 14:17
Autoritățile nu au bani pentru noile meniuri pentru copiii din grădiniție și școli

Meniurile elaborate de Ministerul Sănătății pentru copiii din școli și grădinițe riscă să rămână numai pe hârtie, din lipsă de finanțe.

 Șefii direcțiilor de învățământ din raioane, dar și din municipiul Chișinău afirmă că se va încerca diversificarea meniurilor, dar numai în limita bugetului alocat pentru alimentație, care nu a fost majorat față de anul trecut.

Suma alocată pentru alimentația pentru o zi în grădinițele din capitală este aproximativ 18 lei pentru un copil, iar micul dejun pe care îl asigură statul gratuit pentru elevii din clasele primare costă aproximativ 7 lei. Din acești bani nu este posibilă finanțarea noilor meniuri, elaborate de Ministerul Sănătății, care includ mai multe fructe și legume proaspete, pește de două ori pe săptămână și pâine din făină integrală, potrivit șefei direcției educație a municipiului Chișinău, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

”Normativul ar trebui să fie de cel puțin 27 de lei, care ar include tot ce este necesar unui copil. Acum avem suma pe care o avem. Meniurile, da, vor suferi unele schimbări, însă în limita alocațiilor care sunt date. Vom pune accent mai mult pe fructe, vom scoate altceva. Prețurile se măresc, indicațiile nu se măresc, sunt tot aceleași”.

Situația pare să fie una similară și la Glodeni, potrivit șefului direcție de învățământ al acestui raion, Tudor Căsăuțan.

”Situația e una pe întreaga republică: nici la ciclul preșcolar, nici la ciclul gimnazial, normele bănești nu ar acoperi normele naturale. Noi am ieșit cu demersuri și propuneri, urmează să ia decizii organele competente”, a declarat Tudor Căsăuțan.

Meniurile noi ar putea fi implementate, însă, numai de anul viitor, după ce și bugetele pentru alimentației vor fi suplimentate, ne-a explicat și șeful direcției de învățământ de la Cahul, Avram Micinschi. Dintre recomandările Ministerului Sănătății, doar cea referitoare la excluderea cărnii procesate este deja aplicată, a menționat funcționarul.

”Pot să vă spun deodată că nu vor fi implementate, fiind că nu sunt surse financiare. Poate, pentru anul viitor, când se va preconiza în buget o majorare, poate o să fie, dar acum de la 1 septembrie, este imposibil. Vom rămâne la meniurile vechi și la listele de bucate pe care le avem, cu excepția că vor fi excluși crenvurștii”, a declarat Avram Micinschi.

Ministerul Sănătății a a anunțat la 15 august că au fost elaborate noi meniuri pentru școli și grădinițe, care ar urma să intre în vigoare de la 1 septembrie. Acestea includ fructe și legume de sezon, apă potabilă filtrată sau îmbuteliată, pește și meniuri speciale pentru  copiii cu afecțiuni digestive. Ministerului Sănătății nu a precizat, însă, costul noilor meniuri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău