Autoritățile municipale examinează posibilitatea introducerii unor măsuri restrictive din cauza creșterii numărului de bolnavi infectați cu COVID-19

  • 19 Noiembrie 2020 13:09
Autoritățile municipale examinează posibilitatea introducerii unor măsuri restrictive din cauza creșterii numărului de bolnavi infectați cu COVID-19

Autoritățile municipale examinează posibilitatea introducerii unor măsuri restrictive din cauza creșterii numărului de bolnavi infectați cu COVID-19. Purtarea măștilor în spațiile deschise ar putea deveni obligatorie, iar unele unități comerciale și-ar putea sista activitatea.

 Comisia municipală Extraordinară de Sănătate Publică urmează să se convoace în ședință vineri și să decidă asupra noilor restricții. Experții în sănătate publică atrag atenția că măsurile restrictive trebuie introduse regional, în funcție de numărul de cazuri noi de COVID-19 înregistrate.

Republica Moldova a raportat, miercuri, cel mai mare număr de cazuri noi de infecție cu COVID-19 înregistrat într-o singură zi de la începutul pandemiei. Peste 1600 de persoane au fost testate pozitiv cu SARS-Cov-2, aproape 620 de bolnavi fiind din municipiul Chișinău. Acest lucru agravează și mai mult situația din instituțiile medicale, unde nu mai sunt paturi libere pentru internarea pacienților infectați. Reprezentanții instituțiilor medicale, deja, de câteva săptămâni semnalizează despre capacitatea redusă de spitalizare a celor infectați.

Pentru a diminua numărul îmbolnăvirilor, autoritățile municipale examinează introducerea unor măsuri restrictive, cum ar fi purtarea obligatorie a măștilor în spațiile deschise și sistarea activității unor unități comerciale. Decizia ar urma să fie luată vineri, în cadrul ședinței Comisiei municipale Extraordinare de Sănătate Publică, a comunicat șeful adjunct al Direcției Protecție Socială și Sănătate, Boris Gâlcă.

Comisia are în listă un șir de recomandări. Sunt acolo experți care iau decizii, discută propunerile. Și mâine o să discutăm. După ce o să fie aprobate, o să vă anunțăm, a spus Boris Gâlcă.

Experții în sănătate publică consideră că restricțiile trebuie introduse doar în unitățile administrative unde se înregistrează un număr mare de cazuri zilnice de infectare cu COVID-19. Experta Ala Tocarciuc observă că în unele localități numărul persoanelor infectate chiar s-a triplat în ultima perioadă.

Unele măsuri trebuie ajustate, cu certitudine. Și m-aș uita la dinamică pe fiecare localitate separat și aș aplica restricții diferite în diferite localități. Nu în toată țara să introducem aceleași măsuri pentru că evoluția bolii este diferită în diferite raioane și orașe. Ce s-ar cere? În primul rând, aș cere să se poarte obligatoriu mască și să se respecte distanța socială nu doar în spații închise, dar și în spații deschise și se vede că în mai multe țări acest lucru funcționează. Aș închide pe noapte localurile unde se face distracție. De la 22.00 sau de la 23.00 ele ar putea fi închise. Niște restricții care parcă la început nu lucrează, dar și-au dovedit eficiența în mai multe țări.

Cât privește activitatea instituțiilor de învățământ, experta în sănătate publică est de părere că în regim online trebuie să activeze doar instituțiile unde sunt înregistrate cazuri de infectare, apoi să se revină la regim obișnuit după perioada de carantină.

De la începutul pandemiei în Republica Moldova s-au înregistrat peste 92 de de mii de cazuri de infecție cu COVID-19 și peste 2000 de decese provocate de complicațiile bolii. Peste 74 de mii de persoane infectate, deja, s-au vindecat, potrivit datelor Ministerului Sănătății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău