Autoritățile locale din Ucraina insistă să fie restabilită calea ferată până la Basarabeasca

  • 22 Iunie 2020 16:11
Autoritățile locale din Ucraina insistă să fie restabilită calea ferată până la Basarabeasca

Consiliul raional Reni din regiunea Odessa îndeamnă autoritățile Ucrainei să restabilească cât mai curând posibil linia de cale ferată distrusă de la Berezino în raionul Tarutino spre Basarabeasca (Republica Moldova).

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la presa locală, autoritățile raionale consideră că portul Reni "este în criză tocmai din cauza izolării transportului, provocată de linia feroviară demontată în anii '90 ai secolului trecut, care permite transportarea mărfurilor prin ocolirea Transnistriei".

"Reconstrucția și restabilirea circulației pe această rută va permite Portului maritim Reni să devină din nou unul competitiv și atractiv pentru transportatorii de marfă nu numai în Ucraina, ci și în alte țări în legătură cu reducerea costurilor logistice", menționează deputații consiliului local, care fac apel la conducerea țării să găsească mijloacele necesare pentru reparații.

În același timp, într-un alt port ucrainean mare de pe Dunăre - Izmail, localnicii sunt categoric împotriva restaurării ramurii Berezino-Basarabeasca, deoarece consideră că aceasta riscă cu o "cădere critică a transportului de mărfuri".

În opinia lor, reluarea circulației va fi o lovitură mortală și pentru portul reni, care va suferi și mai mult.

După cum a informat anterior INFOTAG, ramura Basarabeasca-Berezino a funcționat până în 1999, dar a fost apoi demontată din cauza lipsei fluxului de marfă. Aceasta era o rută directă din Moldova în porturile din Odessa și este importantă din punctul de vedere al posibilității de conectare a celor două țări ocolind Transnistria. Autoritățile Moldovei și Ucrainei au convenit de mai multe ori să refacă calea ferată, dar nu au mai făcut-o. Ultima dată, această înțelegere a fost convenită la nivelul șefilor instituțiilor feroviare în 2016. S-a presupus că lucrările vor începe în vara anului 2016. În total, urmau să fie restaurate aproximativ 20 km de cale ferată în Ucraina și 1,5 km în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău