Autoritățile italiene au retrimis Comisiei Europene proiectul de buget cu țintele privind creșterea economică și deficitul bugetar neschimbate

  • 14 Noiembrie 2018 17:40
Autoritățile italiene au retrimis Comisiei Europene proiectul de buget cu țintele privind creșterea economică și deficitul bugetar neschimbate

Autoritățile italiene au retrimis miercuri Comisiei Europene proiectul de buget pe 2019, cu țintele privind creșterea economică și deficitul bugetar neschimbate față de varianta respinsă de Executivului comunitar, dar au evocat "circumstanțe excepționale" pentru a solicita mai multă flexibilitate bugetară, transmite AFP, citat de Agerpres.

Luna trecută, Comisia Europeană a adoptat o decizie fără precedent de a respinge proiectul de buget al Italiei, subliniind că acesta nu permite reducerea deficitului și a datoriei publice, a doua cea mai mare din zona euro raportat la PIB. Până la data de 13 noiembrie, autoritățile de la Roma trebuiau să prezinte Bruxelles-ului o nouă versiune revizuită a proiectului de buget pentru 2019.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei Europene în noaptea de marți spre miercuri, autoritățile de la Roma au decis să mențină nemodificate prognoza deficit bugetar de 2,4% din PIB pentru anul următor. În plus, ministrul italian al Economiei, Giovanni Tria, a solicitat "aplicarea de flexibilitate pentru evenimente excepționale". Giovanni Tria a subliniat că bugetele pentru următorii trei ani includ "cheltuieli de natură excepțională egale cu aproximativ 0,2% din PIB" din cauza intemperiilor "de o gravitate deosebită" din ultimele săptâmâni și a prăbușirii viaductului din Genova în vara acestui an.

De asemenea, ministrul italian al Economiei a justificat proiectul de buget prin necesitatea "de a relansa creșterea" celei de-a treia economii a zonei euro și de a contracara "încetinirea înregistrată în ultimele luni". Giovanni Tria a mai spus că este urgent să fie abordate probleme de asistență socială, în condițiile în care autoritățile de la Roma vor să introducă un venit special destinat persoanelor celor mai defavorizate.

Cu toate acestea, argumentele oficialilor italieni nu i-au impresionat pe experți și pe reprezentanții altor state membre din zona euro. Ministrul olandez de Finanțe, Wopke Hoekstra, s-a declarat "surprins, și chiar dezamăgit, că Italia nu și-a revizuit bugetul. Finanțele publice ale Italiei nu sunt într-o stare bună iar planurile Guvernului italian nu conduc la o creștere robustă a economiei".

"Investitorii au motive să fie îngrijorați. Având în vedere nivelul ridicat al datoriei și potențialul redus de creștere economică, Italia nu își poate permite un astfel de buget expansiv, cu câștiguri economice limitate pe termen lung", a apreciat la rândul său economistul Rabobank, Maartje Wijffelaars.

Prin refuzul de a-și modifica proiectul de buget, Guvernul italian se expune riscului demarării unei proceduri de deficit excesiv, susceptibilă să conducă la aplicarea de sancțiuni financiare echivalente cu 0,2% din PIB, adică aproximativ 3,4 miliarde euro. Însă procedura se anunță a fi una îndelungată iar sancțiunile sunt deocamdată ipotetice.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău