Autoritățile își propun să stimuleze donațiile de sânge

  • 08 Octombrie 2012 15:32
Autoritățile își propun să stimuleze donațiile de sânge

Șaizeci la sută dintre cei care donează sânge o fac în cazuri de urgență, pentru a-și ajuta rudele și mai puțin de jumătate sunt donatori sistematici și dezinteresați, arată datele Centrului Național de Transfuzie a Sângelui.

Autoritățile își propun să sporească numărul donatorilor sistematici, pentru a asigura rezervele de sânge necesare. Totodată locuitorii satelor sunt mai dispuși să doneze sânge, decât cei de la orașe, cei mai puțin sensibili la acest capitol fiind chișinăuienii. 

Olga este purtătoarea celei mai rare grupe de sânge, a patra cu RH negativ, fapt ce a determinat-o să devină donator sistematic. Vine odată la trei luni și donează pentru a-i ajuta pe cei care au aceeași grupă de sânge rară. De data acesta a fost solictată de urgență, pentru a ajuta o femeie însărcinată.

Am o grupă de sânge rară și mă străduiesc să vin odată la trei luni să donez. Cât voi avea puteri, voi veni să ajut oamenii. Chiar dacă, fie și indirect, contribui la salvarea unei vieți sau la ameliorarea sănătății cuiva, simt că și viața mea devine mai ușoară și mai plăcută.

În această perioadă au crescut solicitările pentru grupele de sânge cu RH negativ, ne explică medicul Zinaida Varanița. În asemenea cazuri, sunt contactați donatorii sistematici, care și-au dat acordul să fie chemați în situații de urgență, la fel cum a făcut și Olga.

Pe coridoarele Centrului de transfuzie a Sângelui din Capitală am întâlnit mai multe persoane, venite să doneze pentru a-și ajuta rudele sau cunoscuții.

Diretorul Centrului Național de Transfuzie a Sângelui, Svetlana Cebotari, subliniază că rezervele de sânge sunt acumulate în cantități suficiente din cele 80 de mii de donații anuale necesare. Totuși, autoritățile vor să stimuleze donațiile sistematice, spune Svetlana Cebotari.

Totodată, a remarcat, Svetlana Cebotari, oamenii de la sate donează sânge mai des decât cei de la orașe.

Directorului Centrului Național de transfuzie a sângelui consideră că sistemul de donații gratuite, adoptat de țara noastră, este cel mai sigur, în comprație cu statele care au ales să îi plătească pe donatori. În Republica Moldova există trei centre de transuzie a sângelui și 20 de secții în cadrul centrelor medicilor de familie din raioane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Cer senin
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
9
Tue
11
Wed
12
Arhivă Radio Chișinău