Autoritățile invocă cazurile de suicid provocate de un joc online, pentru a promova legea „Big Brother”. Ce spun experții

  • 13 Martie 2017 14:46
0%
00:00:00
00:00:00

Cazurile de suicid ale câtorva tineri din Chișinău, care se presupune că ar fi fost provocate de un joc promovat prin rețelele de socializare, sunt invocate de autorități în scopul promovării proiectului de lege numit „Big Brother”.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe o rețea de socializare că adoptarea acestui proiect, față de care s-a opus societatea civilă, ar fi putut preveni asemenea abuzuri. Pe de altă parte, experții afirmă că pentru prevenirea cazurilor de suicid nu este necesar controlul internetului, așa cum își propun autoritățile. 

Asemenea jocuri promovate pe rețelele de socializare nu reprezintă decât factori catalizatori ale unor intenții pe care adolescenții și le formează din alte motive, precum faptul că sunt ignorați sau nu sunt înțeleși, afirmă experții. Este important ca în societate să nu fie răspândită panica și ca această situație să fie tratată cu calm, spune Liuba Ceban, coordonatoare a Liniei Verzi Anti-suicid. Ea a inițiat un grup pe Facebook – Adolescenții trebuie să trăiască, în cadrul căruia sunt monitorizate profilurile copiilor care manifestă atitudini bolnăvicioase și le este oferit sprijin. Potrivit Liubei Ceban, o lege care să supravegheze mai drastic internetul nu este o soluție pentru prevenirea suicidului.

„Pentru prevenirea suicidului acest lucru nu este foarte relevant. De exemplu, copiii acești care s-au sinucis și îmi pare rău de această tragedie, dar ei postau pe internet semne pre-suicidale de un an și nimeni nu acționa. Problema nu este ca informația să fie undeva stocată, păstrată, problema este ca noi să știm ce înseamnă unele postări și să reacționăm prompt”, a constatat Liuba Ceban.

În opinia lui Vadim Vieru, de la Asociația Promo-LEX, promovarea proiectului de lege numit Big Brother de către președintele Parlamentului și utilizarea în acest scop a unui caz tragic, este regretabilă.

„Cum, prin adoptarea acestui proiect de lege, era posibilă prevenirea acestor fapte, eu nu pot să înțeleg. Mai ales, având în vedere că această determinare la sinucidere are și un caracter transnațional. Cum autoritățile noastre aveau să blocheze accesul la anumite pagini web din Federația Rusă? Este regretabil că astfel de tragedii sunt folosite pentru a promova proiecte de legi care în multe state europene au fost anulate”, a declarat Vadim Vieru.

Vadim Vieru a precizat că este necesară o lege care să le ofere organelor de drept mai multe instrumente pentru a preveni și contracara cazurile de pornografie infantilă sau terorism, însă nu în redacția în care proiectul a fost aprobat de Guvern anul trecut. Acesta prevede posibilitatea blocării unor site-uri, interceptarea unor discuții din mediul on-line, efectuarea unor acțiuni speciale de investigație fără autorizația judecătorului de instrucție, ceea ce ar putea încălca libertatea de exprimare și impune cenzura pe internet, spun experții. Proiectul a fost expediat la Comisia de la Veneția, care urmează să se pronunțe în această lună.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău