Autoritățile încurajează extinderea creșterii soiei în Republica Moldovei

  • 23 Octombrie 2023 13:38
Autoritățile încurajează extinderea creșterii soiei în Republica Moldovei

Soia poate fi o sursă valoroasă de proteine și uleiuri vegetale, contribuind la reducerea importurilor de produse agricole, potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, care s-a întâlnit la finele săptămânii trecute cu presa specializată în agricultură, transmite MOLDPRES.

„Soia este o cultură importantă pentru realizarea asolamentelor și această cultură se subvenționează de către stat. Deoarece soia fixează azotul în sol, reduce necesarul de a introduce cantități semnificative de îngrășăminte azotoase pentru cultura ulterioară, mai ales, în situația când costul acestora a crescut considerabil. Anual importăm cantități considerabile de șroturi de soia care sunt foarte necesare pentru dezvoltarea sectorului zootehnic”, a explicat Bolea, scrie sursa citată.

Potrivit oficialului, extinderea suprafețelor cultivate cu soia ar putea contribui semnificativ la reducerea importurilor de șroturi și a altor furaje, deoarece soia poate fi utilizată ca o sursă bogată de proteine pentru hrana animalelor în sectorul zootehnic, dar și pentru consumul uman. „Totodată, prin crearea lanțului valoric, producătorii ar putea obține profituri considerabile“, a menționat vicepremierul.  

De asemenea, Vladimir Bolea a vorbit despre importanța procesării locale a soiei. „Acest aspect ar putea crea noi oportunități pentru industria alimentară din Moldova și ar ajuta la valorificarea mai bună a culturii de soia, atât pe piața internă, cât și pe cea internațională”, susține sursa citată.

Evenimentul a fost organizat sub egida reprezentanței Donau Soja în Moldova, o asociație independentă, internațională, nonprofit, pentru beneficiari foarte diverși, cu sediul la Viena, care reunește membrii de toate nivelurile lanțului valoric: producători, comercianți, procesatori și alte organizații, promovând cultivarea, prelucrarea și consumul soiei nemodificată genetic, și ecologice de calitate, cu control al originii din regiunea Dunării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:0 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău