Autoritățile încep pregătirile pentru sezonul rece 2023-2024. Ministrul Parlicov: „Acum procurăm gaz cu circa 400 de dolari mia de metri cubi pe care îl stocăm”

  • 21 Iulie 2023 14:20
Autoritățile încep pregătirile pentru sezonul rece 2023-2024. Ministrul Parlicov: „Acum procurăm gaz cu circa 400 de dolari mia de metri cubi pe care îl stocăm”

Ministerul Energiei se pregătește pentru noul sezon rece, iar în ședința din 2 august a Guvernului urmează să fie supus aprobării planul de iarnă, a declarat ministrul Victor Parlicov la o întâlnire cu jurnaliștii, transmite Radio Chișinău.

Ministrul a explicat că autoritățile nu mai mizează pe gazul rusesc, ci face stocuri de pe piața internațională.

Gazul este procurat în prezent la prețul de aproximativ 400 de dolari mia de metri cubi și este stocat în depozitele din Ucraina, a comunicat Victor Parlicov. 

„Noi mizăm pe scenariul de bază, în care începând cu 1 octombrie, Gazprom va păstra volumele de gaz livrate la nivelul de 5,7 milioane de metri cubi pe zi. Deci, acoperim necesitățile malului drept fără Gazprom, iar volumele livrate de către Gazprom să meargă pe malul stâng. Respectiv, facem stocuri pentru malul drept, la prețuri bune. Acum procurăm gaz cu circa 400 de dolari mia de metri cubi pe care îl stocăm în depozitele subterane din Ucraina. Urmează să vedem cum evoluează prețurile. Sunt optimist. Încercăm să deblocăm resurse, ca să cumpărăm cât mai mult gaz, pentru că pe piață se așteaptă începând cu perioada noiembrie-decembrie scumpiri. Vrem să beneficiem în luna august - septembrie, inclusiv octombrie, să pompăm gaz în stocuri și să-l utilizăm la iarnă.

Potrivit unei decizii de Guvern, Republica Moldova urmează să dețină stocuri de gaz în volum de 450 de milioane de metri cubi către 1 octombrie. Cred că vom avea cu mult mai mult. În cea mai mare parte banii BERD, din care noi făceam achiziții, vor fi deblocați în a doua jumătate a lunii octombrie, când ne așteptăm ca prețurile să fie deja mari. Din această cauză, încercăm să rambursăm banii BERD înainte de termen, pentru a debloca o nouă tranșă în august”, a spus șeful Ministerului Energiei. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:1,54 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău