Autoritățile din Suceava au anunțat că vor organiza 10 acțiuni pentru a marca anul Centenarului

  • 08 Martie 2018 16:56
Autoritățile din Suceava au anunțat că vor organiza 10 acțiuni pentru a marca anul Centenarului

Comisia Centenar ce funcționează pe lângă Consiliul Județean (CJ) Suceava a finalizat calendarul acțiunilor care urmează să se desfășoare, în acest an, pentru a marca o sută de ani de la Marea Unire, a anunțat marți, într-o conferință de presă, șeful administrației județene, Gheorghe Flutur.

El a spus că programul include zece mari acțiuni, iar prima dintre acestea se va desfășura pe 27 martie, când va avea loc vernisajul expoziției „Centenarul Marii Uniri" concomitent la Suceava, Chișinău și Alba Iulia.

„Această expoziție va fi identică în cele trei provincii care s-au unit cu România, și la Chișinău și la Suceava, și va fi o transmisiune în direct în după-amiaza zilei, la ora 17,00. O să invităm primarii de orașe și municipii din județ și vom semna protocolul de colaborare cu raionul Soroca. Va fi prezent președintele Ghenadi Muntean de la Soroca și reprezentantul Consiliului Județean Alba Iulia. Dorim să transmitem de aici, de la Suceava, un semnal de unitate și un parteneriat al celor trei provincii care acum o sută de ani s-au unit cu țara și, sigur, că dedicăm acțiunea în special Basarabiei, pentru că despre asta vorbim, unirea Basarabiei cu România", a spus Flutur.

Conform acestuia, al doilea mare eveniment, intitulat „Caravana Bucovinei", va debuta în aprilie și va dura șase luni, până pe 30 septembrie, incluzând dezbateri despre „Zestrea Bucovinei" pe teme specifice, privind aportul Bucovinei la Unirea cu România.

Flutur a precizat că vor fi dezbateri în mai multe orașe, la Suceava pe teme privind administrația publică, urbanismul și învățământul, la Vatra Dornei pe turismul balnear și minerit, la Câmpulung Moldovenesc pe cadastru și administrarea pădurilor, la Siret - discuții despre industrie și comerț, la Gura Humorului despre agricultură și sistemul de fortificații, iar la Fălticeni pe teme privind cultura și comerțul.

Totodată, în anul Centenar se vor amplasa plăcuțe pe clădirile cu semnificație la momentul Unirii.

În Calendarul Centenar este inclusă și vernisarea unei expoziții despre evoluția presei în Bucovina, evenimentul fiind programat la Muzeul Bucovinei pentru data de 3 mai, de Ziua Internațională a Presei.

Un alt eveniment important inclus în programul Centenar al Sucevei îl reprezintă sărbătorirea Zilei Bucovinei la Viena, la jumătatea lunii iunie.

Festivalul „Întâlniri Bucovinene", ce se va desfășura în perioada 27 - 29 iulie la Câmpulung Moldovenesc, a fost inclus în Centenar, iar pe 28 iulie se va organiza o întâlnire cu sucevenii din Diaspora, sub genericul "Povești de succes".

Pe 3 august, se va desfășura comemorarea unionistului Iancu Flondor, la Storojineț. Ședința aniversară a Consiliului Județean va avea pe loc pe 28 noiembrie, când se va inaugura și Piața Bucovina din municipiul Suceava. De Ziua Națională va avea loc o paradă militară urmată de un spectacol folcloric.

Centenarul include și deschiderea expoziției '„Ștefan cel Mare'' la Alba Iulia și dezvelirea bustului lui Iancu Flondor de pe Aleea Unioniștilor.

Președintele CJ Suceava a anunțat, de asemenea, instituirea distincției „Meritul Bucovinei", ce va fi conferită unor personalități care și-au legat destinul de județul Suceava, incluzând insignă, plachetă și diplomă.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:6,17 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău