Autoritățile din sănătate, criticate într-un nou raport: probleme de comunicare cu publicul și decizii unilaterale
-
19 Decembrie 2023 14:42
Autoritățile din sănătate oferă prea puțin timp comunicării cu publicul, continuă să ia decizii unilaterale fără respectarea unei agende clare și fără o consultare reală cu societatea, arată un raport realizat și prezentat astăzi de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate, informează Radio Chișinău.
Potrivit raportului, au fost monitorizate patru instituții publice-cheie din sănătate în ultimele șase luni: Ministerul Sănătății, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, Compania Națională de Asigurări în Medicină și Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
Scopul cercetării a vizat informații esențiale despre gradul de transparență în formularea politicilor publice din domeniul sănătății și nivelul de implicare a societății civile în acest proces, a declarat Directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Sergiu Gherman.
„Deja e clar că cetățenii Rep. Moldova au ales calea democratică de dezvoltare, iar democrația este o formă de guvernare în care puterea este exercitată de popor sau de reprezentanții aleși. Democrația în sănătate funcționează după aceleași principii, oamenii au dreptul să cunoască cum se i-au anumite decizii și de ce. Au fost analizate planurile de acțiuni anuale a patru Instituții Publice. Obiectivele raportului sunt în primul rând asigurarea respectării de către Instituții a angajamentelor asumate și planurile de acțiuni pentru anul 2023”, a declarat Sergiu Gherman.
Jurnalista specializată în domeniul sănătății, Irina Papuc a prezentat concluziile raportului din ultimele șase luni și a precizat că „toate instituțiile din domeniul sănătății au înregistrat lacune și doar parțial se respectă legislația națională cu privire la transparența decizională.
„Ne menținem concluziile că Instituțiile statului continuă să ia decizii unilateral, în termeni restrânși, fără respectarea unei agende clare și fără o consultare reală cu societatea civilă. Din păcate din planurile de acțiuni care sunt făcute publice și aici mă refer la Ministerul Sănătății, se demonstrează o eficiență scăzută în implementarea politicilor publice. Niciodată Ministerul Sănătății nu a ajuns măcar la 50% din acțiunile realizate. Doar 2 instituții au elaborat și au publicat pe paginile web oficiale planurile de acțiuni pentru anul 2023. Ca și recomandări ne dorim totuși ca instituțiile să nu realizeze acest proces de transparență decizională mimat și vag, ci chiar să conștientizăm cât de importantă este transparența în procesul decizional și că avem o responsabilitate față de cetățean”, a punctat Irina Papuc.
Directorul Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, Ghenadie Turcanu, a accentuat importanța implicării societății civile și a grupurilor vulnerabile în procesul decizional.
„Este important ca autoritățile să-și îmbunătățească activitatea și să identifice acele persoane care sunt responsabile de coordonarea transparenței decizionale în cadrul autorităților, pentru că dacă nu există o persoană responsabilă atunci autoritatea suferă și nu îndeplinește toate cerințele actelor normative pentru asigurarea procesului decizional în sănătate”, a declarat Ghenadie Turcanu.
Cercetarea a fost realizată în perioada iunie – decembrie 2023, având ca scop creșterea responsabilității autorităților din sănătate față de angajamentele asumate în fața cetățenilor.
Raportul a fost realizat în cadrul proiectului „Facilitarea participării civice în procesul decizional în Sănătate" implementat de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate (Centrul PAS), cu sprijinul financiar al Fundației Soros-Moldova.