Autoritățile din Republica Moldova și România vor coopera mai rapid în zona transfrontalieră

  • 20 Decembrie 2016 12:52
Autoritățile din Republica Moldova și România vor coopera mai rapid în zona transfrontalieră

Autoritățile din Republica Moldova și cele din România vor coopera mai ușor și mai rapid grație unui proiect de comunicare în zona transfrontalieră. O rețea de comunicații între cele două state permite transmisiunea de date și voce, în orice situație de urgență. 

Proiectul „Infrastructura transfrontalieră” reprezintă o  cale de comunicații de ultimă generație. Mai exact, este vorba despre o magistrală de radiorelee, care interconectează instituții din sudul Republicii Moldova și din România. Astfel, dacă anterior informațiile între autoritățile din Republica Moldova și cele din România erau transmise pe hârtie, acum acestea urmează să ajungă mai repede și mai sigur, spune directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, Andrian Șova.

„Între Iași și Chișinău a fost instalat un flux de date cu o capacitate de un gigabit pe secundă, iar pe teritoriul Republicii Moldova s-a instalat o rețea radio cu capacitatea de 155 megabiți pe secundă. S-a dezvoltat astfel un sistem de comunicații modern pentru a asigura interoperabilitatea dintre autoritățile din zona eligibilă”, a declarat Andrian Șova.

Proiectul a fost implementat în perioada septembrie 2013-decembrie 2016. Aceste rețele sunt interconectate pe două segmente: Iași-Chișinău și Galați-Giurgiulești.

Secretarul de stat la Ministerul Afacerilor Interne al României, Paul Zai, spune că acesta este un proiect strategic, care oferă posibilitatea de a comunica mai eficient și mai rapid.

„Servicii mai rapide, comunicații mai rapide, scăderea timpului de reacție. Dacă avem o situație excepțională, având comunicații extrem de rapide și timpul de reacție este mult mai rapid. Comunicații mai sigure, reducerea birocrației, adică  o furnizare mai rapidă a serviciilor către cetățeni”, a declarat Paul Zai. 

Noul sistem va fi pus la dispoziția serviciilor pentru situațiile de urgență, poliției, autorităților publice locale, stațiilor de cale ferată, dar și altor instituții și entități ale statului. Valoarea totală a proiectului este de cinci milioane 225 de mii de euro, dintre care patru milioane 700 de mii de euro au fost bani alocați de Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău