Autoritățile din Galați au început evacuări preventive. În județ este anunțat Cod roșu de ploi torențiale
-
29 Septembrie 17:05
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod roșu de ploi torențiale și abundente valabilă până luni dimineața în județul Galați și două coduri portocalii ce vizează cea mai mare parte a țării.
ISU Galați a anunțat duminică, în contextul în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis evacuarea preventivă a celor care locuiesc pe albia râurilor și în zonele cu risc la inundații, având în vedere că județul se va afla sub avertizare Cod Roșu de ploi și inundații, că au fost identificate aproximativ 1.200 de persoane vulnerabile din zonele cu risc la inundații, transmite Agerpres, potrivit G4Media.
„Consiliul Județean Galați a transmis deja către toate persoanele din zonele inundabile că trebuie evacuate de urgență și duse în locuri sigure. Toți primarii care au zone de risc trebuie să evacueze populația, pentru a evita alte pierderi de vieți omenești. Împreună cu angajații din primărie, se merge la fiecare gospodărie și trebuie să îi convingă pe toți cei aflați în zonele de risc să fie evacuați sau să se refugieze la rude, la prieteni, în zone sigure, în zone înalte. Primarii trebuie să curețe podurile mari din localitate, sunt verificate sirenele și folosite în caz de urgență. Avem o tabără amenajată la Slobozia Conachi și se lucrează la amenajarea alteia la Pechea. Acestea oferă adăpost temporar pentru cei care au rămas fără adăpost în urma inundațiilor. Până acum s-au identificat circa 1.200 persoane vulnerabile, dar nu toate solicită relocarea, astfel încât se decide la fața locului de către pompieri și autorități”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.
Sursa citată a precizat că, pe fondul avertizării hidrologice de Cod Roșu de ploi în județul Galați, în urma cărora cantitățile de apă vor fi de 40…50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80…100 l/mp, ISU Galați menține starea de alertă, în care este deja mărită capacitatea operațională a unității, pompierii militari fiind gata oricând să intervină.
„Avem toate cele 32 de motopompe și 7 bărci de la nivelul unității funcționale, care împreună cu bărcile de salvare, autospecialele și camioanele de intervenție se vor deplasa acolo unde suntem solicitați. Zone vulnerabile sunt pe cursurile de apă Chineja, Corazel și Geru. Sunt vizate fenomenele de scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale cotelor de apărare. Are loc în continuare verificarea permanentă a amenajărilor hidrologice și a zonelor cu risc din albiile râurilor, asigurarea serviciului de permanență la nivelul tuturor autorităților administrației publice locale, dislocarea unor echipaje de intervenție în zonele de risc, precum și prealertarea echipajelor aeriene”, precizează purtătorul de cuvânt al ISU Galați, Dan Ionașcu.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis ca luni cursurile să fie suspendate în unitățile de învățământ din 23 de localități din județul Galați: Corod, Valea Mărului, Cudalbi, Costache Negri, Pechea, Cuza Vodă, Slobozia Conachi, Vameș – Piscu, Tudor Vladimirescu, Corni, Berești, Jorăști, Băneasa, Târgu Bujor, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Barcea (Podoleni), Berești-Meria, Măstăcani, Grivița, Suhurlui.
Autoritățile continuă să monitorizeze îndeaproape evoluția fenomenelor meteorologice și hidrologice, urmând ca măsurile luate să fie adaptate în funcție de evoluția situației din teren. Cetățenii sunt îndrumați ca, în cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri.
Locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. În cazul vântului puternic, să evite trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate.
„Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum”, a menționat ISU.