Autoritățile din domeniul economic își propun să atragă cât mai multe investiții în economia R. Moldova

  • 08 Septembrie 2021 12:57
Autoritățile din domeniul economic își propun să atragă cât mai multe investiții în economia R. Moldova

Autoritățile din domeniul economic își propun să atragă cât mai multe investiții în economia R. Moldova și digitalizarea serviciilor pentru antreprenori. Astăzi au avut loc consultările publice privind proiectul Planului de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul economie și antreprenoriat, transmite Radio Chișinău.

Planul de acțiuni al Guvernului pentru anii 2021-2022 în domeniul economie prevede atragerea atât a investițiilor străine cât și locale pentru a crea mai multe locuri de muncă acasă. Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu:

Atragerea investițiilor atât străine cât și locale pentru a crea locuri de muncă, în special în domeniul procesării, având aici un exercițiu foarte important de făcut și anume unde Republica Moldova să facă investițiile corecte ca să beneficieze de valoare adăugată. Nu pe orice piață putem intra și nu pe orice piață vom obține rezultate, iar uneori, pașii pe care îi vom face pe anumite piețe ar putea să creeze ar putea din contră, să creeze doar businessul în falimentare. Unul din rolurile pe care vrem noi să le facem este inclusiv cu partenerii de dezvoltare să identificăm acele sectoare unde noi avem o șansă mai bună potențialul nostru putând fi valorificat cu valoare adăugată sporită. Businessul care va fi inițiat va avea un randament sau o rată de succes decât pe alte sectoare care uneori, se consideră a fi tradiționale și nu ar trebui să fie abandonate.

Autoritățile își propun simplificarea procedurilor administrative și a interacțiunilor dintre antreprenor și stat, după cum a comunicat viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu.

Simplificarea interacțiunii dintre antreprenor și stat, aceasta însemnând excluderea tuturor hârtiuțelor care, de fapt, nu-s altceva decât niște confirmări  din niște surse de date administrative pe care statul deja le deține. Întrebarea cea mare este de ce aceste autorități care cer informația pe hârtie nu ar putea face schimb în spatele cortinei fără să implice fără ca să implice antreprenorul sau cetățeanul. Iată aceste lucruri le vom ținti în primul rând.

Participanții la discuții au propus modificarea legii cu privire la obținerea patentei și simplificarea procedurii de obținere a acesteia, elaborarea unui ghid online  pentru antreprenori, pentru persoanele din diasporă ce doresc să înființeze o afacere.

O problemă acută pentru noua administrație este acordarea ajutorului de șomaj. În cadrul dezbaterilor a fost discutată propunerea de scurtare a perioadei de acordare a acestuia, pentru că multe dintre persoanele care beneficiază de acest ajutor, ulterior refuză să se angajeze în câmpul de muncă.

De asemenea, a fost discutată problema forței de muncă calificată și colaborarea în acest sens cu Ministerul Educației pentru a atrage cât mai mulți tineri și viitori studenți, mai ales în domeniul ingineriei, dar și în domeniul IT.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău