Autoritățile din Crimeea interzic activitatea adunării tătarilor

  • 14 Aprilie 2016 09:07
Autoritățile din Crimeea interzic activitatea adunării tătarilor

Autoritățile Peninsulei Crimeea, anexată în martie 2014 de Rusia, au interzis miercuri activitatea adunării tătarilor din Crimeea, o comunitate musulmană autohtonă care se opune Moscovei, scrie Agerpres.

Această adunare, Medjlis, s-a reunit până în prezent sub presiune, iar mai mulți dintre membrii săi, printre care liderul istoric al tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, au fost exilați din peninsulă.

Miercuri, procurorul Crimeii, Natalia Poklonskaia, a anunțat că a decis să "oprească activitățile Medjlisului" care, în opinia ei, urmăresc să desfășoare "activități extremiste" și "destabilizarea".

Medjlisul este "interzis în toate media de stat și municipale, îi este interzis să organizeze mitinguri, să facă uz de conturi bancare și să desfășoare orice activitate", a precizat procurorul pe pagina sa de Facebook.

Medjlisul a reprezentat comunitatea tătarilor din Crimeea — între 12% și 15% din populația peninsulei — cu începere din 1991, anul prăbușirii regimului sovietic și al independenței Ucrainei, la care aparținea Crimeea.

Amnesty International a denunțat într-un comunicat o decizie vizând "înăbușirea oricărei disidențe" și "suprimarea unuia din ultimele drepturi ale unei minorități pe care Rusia ar trebui să să protejeze în loc să o persecute".

ONG-ul a adăugat că tătarii au "plătit prețul loviturii de forță a Rusiei în regiune", cu cel puțin șase membri dispăruți și unul găsit mort în 2014.

Postul tătar de televiziune ATR a fost închis anul trecut.

Tătarii din Crimeea, comunitate musulmană și turcofonă pe care Stalin a acuzat-o de colaborare cu Germania nazistă, au fost deportați în Asia Centrală la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Aproape jumătate dintre membrii săi au murit din cauza foametei și a bolilor.

Ei au început să revină în Crimeea în timpul lui Mihail Gorbaciov și au devenit cetățeni ucraineni după proclamarea independenței Ucrainei în 1991.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Arhivă Radio Chișinău