Autoritățile din Bulgaria au destructurat o rețea de spionaj în favoarea Rusiei: Un caz „fără precedent în istoria recentă” a țării

  • 19 Martie 2021 17:18
Autoritățile din Bulgaria au destructurat o rețea de spionaj în favoarea Rusiei: Un caz „fără precedent în istoria recentă” a țării

Bulgaria a anunțat vineri arestarea a șase persoane suspectate de spionaj în favoarea Rusiei, printre care mai multe cadre din Ministerul Apărării, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres si Digi24.ro

Acești angajați ai statului sunt acuzați că au furnizat informații clasificate șefului rețelei, un fost membru al serviciilor secrete.

Soția acestuia, de naționalitate ruso-bulgară, juca apoi rolul de intermediar cu Moscova, a declarat o purtătoare de cuvânt a parchetului, în cadrul unei conferințe de presă la Sofia.

Femeia respectivă transmitea informații confidențiale adunate despre Bulgaria, NATO și UE unui angajat al ambasadei Rusiei și primea în schimb bani pentru a-i recompensa pe spioni, a adăugat Siyka Mileva.

Anchetatorii au spus că se bazează pe înregistrări ale camerelor de supraveghere pentru a-i demasca pe suspecți, care se întâlneau cu liderul rețelei în locuri publice, în special cu ocazia unor meciuri de tenis.

Ei dispun de asemenea de înregistrări de conversații între membrii grupului și de o fotografie a unei femei care intră și iese din ambasadă, toate aceste probe fiind prezentate presei de către parchet.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a parchetului, este pentru prima dată când o rețea de acest tip e identificată în Bulgaria, țară de 6,9 milioane de locuitori.

Din cele șase persoane ale rețelei, cinci rămân în detenție, în timp ce o alta a fost pusă în libertate pentru că a colaborat cu ancheta

Este un caz fără precedent în istoria recentă a Bulgariei, a spus procurorul general Ivan Gheșev. Este de o mare importanță pentru securitatea națională și a partenerilor noștri din UE și NATO și a Statelor Unite, a adăugat el.

Ministerul Apărării anunțase anterior într-un comunicat reținerea a doi militari, însă procurorii au vorbit despre trei cadre din Ministerul Apărării vizate de investigații.

În plus, un fost atașat militar, în prezent însărcinat cu informații clasificate în Parlament, a fost arestat.

Din cele șase persoane ale rețelei, cinci rămân în detenție, în timp ce o alta a fost pusă în libertate pentru că a colaborat cu ancheta.

Bulgaria are în mod tradițional relații economice strânse cu Rusia. Din octombrie 2019, mai multe cazuri de spionaj au dus totuși la răcirea relațiilor dintre cele două țări.

Cinci diplomați ruși și un asistent tehnic ai ambasadei au fost expulzați în acest interval de timp.

Acest caz survine în contextul în care Uniunea Europeană și SUA au oficializat la începutul lunii martie un pachet de sancțiuni împotriva mai multor înalți funcționari ruși, după otrăvirea și închiderea opozantului Alexei Navalnîi.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău