Autoritățile verifică informațiile precum că mai multe persoane care nu fac parte din categoria lucrătorilor medicali ar fi fost vaccinate contra plată anti-COVID-19
-
29 Martie 2021 13:35
Autoritățile din sănătate verifică informațiile apărute în presă, potrivit cărora mai multe persoane care nu fac parte din categoria lucrătorilor medicali, ar fi fost vaccinate contra plată împotriva COVID-19. Reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au confirmat că au fost imunizate câteva persoane pentru a minimaliza pierderile dozelor dintr-un flacon, însă, au negat faptul că s-ar fi cerut bani pentru vaccin.
Consilierul prezidențial în domeniul sănătății, Ala Nemerenco a scris pe o rețea de socializare că a primit mai multe mesaje de la mai mulți medici, incluși în lista de vaccinare, dar cărora nu le-a ajuns vaccin din motiv că ar fi fost vaccinați înalți demnitari sau rude ale acestora. Potrivit ei, planează suspiciuni asupra centrelor de vaccinare din Edineț, Ungheni și a unor instituții medicale din Chișinău. Mai mult, persoanele vaccinate ilegal ar fi achitat câte 300 de euro pentru o doză de vaccin Pfizer BioNTech.
Mi-au venit zeci de mesaje cu cazuri concrete despre cum în diferite raioane s-au vaccinat consilieri locali cu tot cu socrii și soacrele lor, primari, diferiți șefi – de restaurante, de bănci sau magazine, iar medicii stau și-și așteaptă rândul ca și mulți alții, a scris Ala Nemerenco.
Solicitat de Radio Chișinău, directorul Centrului de Sănătate Publică din raionul Ungheni, Alexandr Cornei, a negat faptul că vaccinul anti-COVID ar fi fost administrat altor persoane decât celor incluse în grupa I.
Eu nu știu de unde aveți dumneavoastră asemenea informații, dar sunt la punctele de vaccinare registrele în format electronic. Este registrul unde are acces, inclusiv, ANSP-ul, sediul central. Nu știu ce informație aveți, dar se poate de verificat. Nu este o problemă. Problema este că noi avem vaccin și nu avem cui să-l administrăm nu, încă, să mai plătească cineva.
Și șefa Centrului de sănătate publică din raionul Edineț, Aliona Pistruga, a negat informațiile apărute în presă. Ea precizat doar că există lucrători medicali care dețin și alte funcții publice, inclusiv, de consilier raional.
Nu avem în lista imunizaților persoane care să nu fie incluse în prima categorie de imunizări. – Adică, se verifică aceste liste ca nu cumva să nimerească alte persoane? – Noi totul facem în baza listelor care se prezintă prealabil. Și noi am făcut acest sondaj de trei ori. Eu vă spun din punct de vedere a lucrătorilor medicali, iar dacă aceștia dețin și funcția de consilier, atunci este altceva.
Medicul epidemiolog din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Alexei Ceban, a declarat pentru Radio Chișinău că au fost vaccinate câteva persoane care nu fac parte din categoria lucrătorilor medicali și nu sunt nici beneficiari ai azilurilor sau centrelor de plasament doar pentru a nu irosi dozele dintr-un flacon. El nu a precizat despre ce persoane este vorba menționând doar că informațiile sunt încă verificate.
Este cercetată informația. După toate datele care sunt, a fost vaccinat doar personalul medical și câteva persoane din afara acestui contingent, adică, din alte contingente și lucru acesta s-a făcut doar pentru minimalizarea pierderilor dozelor din flacon și atât, adică nu organizat. – Este adevărat că s-a plătit pentru aceste vaccinuri? – În niciun caz. Sunt încălcări grave. La noi imunizarea este gratuită.
Am solicitat și o reacție din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pe marginea acestor informații, însă, nu am primit, deocamdată, un răspuns.
Conform planului național de imunizare anti-COVID, în prezent, sunt vaccinați lucrătorii medicali, beneficiarii și angajații centrelor de plasament și ai azilurilor. Autoritățile din sănătate au anunțat că în funcție de disponibilitatea vaccinurilor în țara noastră se va trece la ce-a de a doua etapă de imunizare, fără să precizeze când anume.