Autoritățile de mediu atenționează asupra nivelului ridicat de poluare a aerului în Chișinău

  • 28 Decembrie 2022 11:20
Autoritățile de mediu atenționează asupra nivelului ridicat de poluare a aerului în Chișinău

În Chișinău se atestă un nivel ridicat de poluare a aerului. Pe 23 și 24 decembrie, în capitală s-au înregistrat depășiri ale mediei zilnice cu 2,4 ori pentru poluanții atmosferici PM10. Despre aceasta au anunțat Ministerul Mediului și Agenția de Mediu într-un comunicat de presă, citat de IPN.

onform datelor obținute de la stația de monitorizare a calității aerului, pe 24 decembrie a fost înregistrată o maximă de 121,36 mikrogram /m3 pentru particulele în suspensie cu diametrul de 10 mikrometri (PM10 mkm), limita fiind de 50 mikrog/m3, ceea ce indică o depășire de 2,4 ori a standardelor de calitate pentru PM 10.

Aceasta depășire a fost generată atât de condițiile meteorologice, cât și de nivelul ridicat al traficului rutier, fumul și funinginea de la încălzirea locuințelor. Majorarea indicatorilor au fost influențați de condițiile meteo, vânt slab, prezența straturilor de reținere și a aerului cețos, anunță Serviciul Hidrometeorologic de Stat.

La momentul de față se caută soluții pentru a diminua nivelul de poluare a aerului atmosferic. În opinia directorului Agenției de Mediu, Gavril Gîlca, este necesară implicarea agenților de poliție pentru a fluidiza traficul rutier prin redirecționarea acestuia de pe cele mai aglomerate străzi ale capitalei.

Agenția de Mediu reamintește că, în cazul condițiilor meteorologice nefavorabile, agenții economici care sunt cei mai mari poluatori sunt obligați să treacă la un alt regim redus de lucru pentru a diminua poluarea, mai cu seamă în orele de vârf. „Facem apel la CET, fabrica de sticlă, uzinele de ciment, fabricile de producere a materialelor de construcție etc., care trebuie să se supună prescripțiilor Agenției de Mediu și să contribuie la reducerea poluării, în special cu PM10, având semnate acorduri de participare la diminuarea poluării aerului atmosferic”, se menționează în comunicatul.

Ministerul atrage atenția reprezentanților mediului de afaceri, societății civile, populației asupra  necesității de conformare la cadrul normativ de mediu și depunerea eforturilor la minimizarea poluării mediului, fie prin modernizarea tehnologică, fie prin automatizarea procesului de producere, fie folosirea prin circuit închis a vaporilor și fumului pentru încălzirea spatiilor etc.

În luna iunie la Chișinău a fost lansată prima stație de monitorizare a calității aerului în regim online din Republica Moldova. Stația înregistrează poluarea preponderent influențată de emisiile provenite de la traficul auto, cu software-ul, analizoarele de gaze și consumabilele incluse.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău