Autoritățile de la Chișinău vor să permită arderea deșeurilor pentru a evita formarea gunoiștilor neautorizate

  • 30 Octombrie 2017 15:16
Autoritățile de la Chișinău vor să permită arderea deșeurilor pentru a evita formarea gunoiștilor neautorizate

Autoritățile din Republica Moldova vor să permită arderea deșeurilor, pentru a evita formarea gunoiștilor neautorizate. Un proiect de modificare a Legii privind deșeurile a fost aprobat recent de Guvern. Mediul de afaceri salută această inițiativă, pe când reprezentanții organizațiilor ecologiste atenționează asupra poluării aerului.

Proiectul de lege stabilește mai multe criterii care trebuie luate în considerare la incinerarea deșeurilor și la parametrii tehnici pe care trebuie să le aibă instalațiile de co-incinerare. Unii agenți economici practică și în prezent aceste metode, de ardere a deșeurilor, pentru a obține energie termică, astfel încât, este necesară o reglementare clară în acest sens, a subliniat șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Svetlana Bolocan.

”Ținând cont de faptul că la momentul actual în țară se înregistrează incinerare și co-incinerarea necontrolată, este foarte important ca acest sector să fie foarte bine reglementat, de a stabili cerințe foarte concrete pentru agenții economici care sunt prezenți la noi pe piață și utilizează în procesul de activitate anumite tipuri de deșeuri ca agent energetic”, a declarat Svetlana Bolocan.

Această decizie este salutată de reprezentanții mediului de afaceri, după cum a menționat Ecaterina Chirilenco, de la Asociația Businessului European.

”Procesul de incinerarea reprezintă o etapă logică pentru, cum ar fi, deșeurile menajere, componenta care a rămas în urma reciclării și nu mai poate fi reciclată. Aceste deșeuri menajere, prin operațiune de incinerare sau co-incinerare, pot servi ca sursă de energie regenerabilă”.

Această inițiativă a guvernului de a permite arderea deșeurilor este una cu un grad înalt de risc pentru mediu, deoarece emisiile de gaze în urma acestor procese nu vor putea fi monitorizate de autorități, este de părere directorul Asociației Eco-Tiras Ilia Trombițchi:

”În Republica Moldova nu poate fi asigurată securitatea procesului de incinerare, deoarece nu avem oameni cu experiență în aceste tehnologii. De fapt, noi vom avea o poluare a mediului, poluare în agricultură și asupra sănătății oamenilor va avea un impact negativ„.

De asemenea, proiectul nu stabilește cazurile când incinerarea nu ar trebui permisă, precum situațiile când deșeurile nu sunt sortate, a mai spus Ilia Tombițchi.

Autoritățile, pe de altă parte, afirmă că este necesară permiterea incinerării reglementate a deșeurilor, deoarece multe dintre acestea ajung să fie depozitate în gunoiști neautorizate. Anul trecut au fost întocmite peste 2800 de procese verbale pentru asemenea situații și au fost aplicate amenzi în valoare de peste un milion și jumătate de lei, potrivit datelor oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
0
Fri
2
Sat
5
Arhivă Radio Chișinău