Autoritățile de la Chișinău trebuie să respecte angajamentele luate la semnarea acordului cu FMI
-
08 Decembrie 2016 15:29
Republica Moldova trebuie să își asume pe deplin angajamentele pe care le-a luat la semnarea acordului Fondul Monetar Internațional, în caz contrar nu va putea beneficia de toate cele cinci tranșe din fondurile promise, susține reprezentatul permanent al FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan.
Ea a subliniat, în cadrul unei conferințe că este importantă dorința autorităților de a face reformele necesare, pentru că impunerile din exterior, de cele mai multe ori, nu funcționează.
Republica Moldova nu este un client ”tipic” al FMI, întrucât se confruntă cu dezechilibre structurale și cu probleme de administrare economică, a remarcat reprezentatul FMI la Chișinău, Armine Khachatryan. Oficialul a subliniat că autoritățile moldovenești trebuie să își asume toate condițiile, și nu doar de dragul acordului cu FMI, dar pentru a produce reforme reale.
”Toate condiții cuprinse în program, toate angajamentele luate de Guvern trebuie să devină angajamente naționale. Trebuie să le aparțină tuturor instituțiilor implicate în programul de negocieri, Băncii Naționale, de Ministerului Finanțelor. Experiența noastră ne demonstrează că în cazul condiționărilor din exterior, acestea nu funcționează, deseori reformele au caractere reversibil, după încheierea programelor”, a declarat Armine Khachatryan.
Viceguvernatorul Băncii Naționale, Cristina Harea, a subliniat importanța finanțării de care va beneficia Republica Moldova din partea FMI, dar, mai ales – a faptului că vor trebui făcute schimbări structurale.
”Pentru noi, importanța programului cu FMI și a Memorandumului cu FMI vine nu doar din disponibilitatea resurselor financiare, ci, poate mai degrabă, din fermitatea angajamentelor pe care le luăm noi, ca țară și noi, ca Bancă Națională, pentru schimbări”, a declarat Cristina Harea.
Consiliul Director al FMI a aprobat în noiembrie Acordul de finanțare cu Republica Moldova, în valoare de 178,7 milioane de dolari, pe o durată de trei ani. În schimb, autoritățile de la Chișinău urmează să implementeze un șir de reforme profunde în sectorul financiar, cel al justiției și combaterii corupției. De asemenea, statul urmează să îmbunătățească radical cadrul de reglementare și supraveghere a băncilor, să restabilească de urgență viabilitatea financiară a întreprinderilor din sectorul energetic și să asigure o transparență mai mare a hotărârilor ANRE.