Autoritățile bosniace acceptă relocarea migranților din tabăra de la Vucjak, dar aceștia refuză să plece

  • 06 Decembrie 2019 19:45
Autoritățile bosniace acceptă relocarea migranților din tabăra de la Vucjak, dar aceștia refuză să plece

Autoritățile bosniace au cedat presiunii internaționale și au acceptat desființarea taberei de refugiați de la Vucjak și relocarea migranților care stau acolo în condiții precare, dar aceștia refuză să plece, afirmând că nu doresc să fie îndepărtați și mai mult de frontiera croată pentru că obiectivul lor este să ajungă în state din vestul Europei, transmite vineri agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Unii dintre ei au refuzat mâncarea, în semn de protest față de decizia de mutare a lor în alte tabere, ori au afișat pancarte pe care au scris ''Cerem UE să deschidă frontiera'' ori ''Murim aici''.

''Nu vrem să mergem nicăieri. Dacă mergem în altă tabără, atunci lasați-ne să trecem granița. Nu vrem să stăm în Bosnia sau Croația. Încercăm să mergem în Germania, Franța, Belgia pentru un viitor mai bun'', spune un migrant afgan.

Circa 800 de refugiați se află în prezent în tabăra de Vucjak, situată în apropierea orașului Bihac și amenajată pe o fostă groapă de gunoi, fără electricitate și apă curentă, în apropiere fiind mine rămase de pe vremea războiului din anii '90, iar situația este agravată de venirea iernii.

''Este urgent ca acești oameni să fie relocați și să li se ofere un adăpost decent'', a declarat Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Autoritățile bosniace intenționează să mute migranții din tabăra Vucjak în două facilități amenajate în apropierea capitalei Sarajevo.

În prezent circa 8.000 de migranți din Asia și Africa de Nord sunt blocați în Bosnia și caută o cale să ajungă în vestul Europei după ce Croația, Ungaria și Slovenia și-au închis frontierele în fața lor și s-au înmulțit relatările despre violențe comise de poliția croată împotriva migranților prinși pe teritoriul Croației.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău