Autorităţile bosniace acceptă relocarea migranţilor din tabăra de la Vucjak, dar aceştia refuză să plece

  • 06 Decembrie 2019 19:45
Autorităţile bosniace acceptă relocarea migranţilor din tabăra de la Vucjak, dar aceştia refuză să plece

Autorităţile bosniace au cedat presiunii internaţionale şi au acceptat desfiinţarea taberei de refugiaţi de la Vucjak şi relocarea migranţilor care stau acolo în condiţii precare, dar aceştia refuză să plece, afirmând că nu doresc să fie îndepărtaţi şi mai mult de frontiera croată pentru că obiectivul lor este să ajungă în state din vestul Europei, transmite vineri agenţia Reuters, preluat de Agerpres.

Unii dintre ei au refuzat mâncarea, în semn de protest faţă de decizia de mutare a lor în alte tabere, ori au afişat pancarte pe care au scris ''Cerem UE să deschidă frontiera'' ori ''Murim aici''.

''Nu vrem să mergem nicăieri. Dacă mergem în altă tabără, atunci lasaţi-ne să trecem graniţa. Nu vrem să stăm în Bosnia sau Croaţia. Încercăm să mergem în Germania, Franţa, Belgia pentru un viitor mai bun'', spune un migrant afgan.

Circa 800 de refugiaţi se află în prezent în tabăra de Vucjak, situată în apropierea oraşului Bihac şi amenajată pe o fostă groapă de gunoi, fără electricitate şi apă curentă, în apropiere fiind mine rămase de pe vremea războiului din anii '90, iar situaţia este agravată de venirea iernii.

''Este urgent ca aceşti oameni să fie relocaţi şi să li se ofere un adăpost decent'', a declarat Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei. Autorităţile bosniace intenţionează să mute migranţii din tabăra Vucjak în două facilităţi amenajate în apropierea capitalei Sarajevo.

În prezent circa 8.000 de migranţi din Asia şi Africa de Nord sunt blocaţi în Bosnia şi caută o cale să ajungă în vestul Europei după ce Croaţia, Ungaria şi Slovenia şi-au închis frontierele în faţa lor şi s-au înmulţit relatările despre violenţe comise de poliţia croată împotriva migranţilor prinşi pe teritoriul Croaţiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
2 °C
cer fragmentat
Umiditate:59 %
Vint:6,2 m/s
Wed
4 °C
Thu
6 °C
Fri
8 °C
Sat
10 °C
Sun
9 °C

Curs oficial BNM 31 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1152 0.2034
USD 18.1709 0.0832
RON 4.1658 0.0474
UAH 0.6473 0.0012
RUB 0.2275 -0.0038
Arhivă Radio Chișinău