Autoritățile au realizat puțin peste 50% din acțiunile prevăzute în Foaia de parcurs pentru iulie-decembrie 2017
-
01 Februarie 2018 15:38
Doar puțin peste jumătate din acțiunile prevăzute în Foaia de parcurs a reformelor prioritare pentru cea de-a doua jumătate a anului trecut au fost realizate de autorități. Sunt concluziile mai multor experți care au monitorizat modul în care a fost implementat planul de acțiuni. În același timp, o serie de acțiuni au fost începute în perioada respectivă dar au rămas nefinalizate.
Din cele 51 de acțiuni incluse în foaia de parcurs pentru perioada iulie-decembrie 2017, doar 28 dintre acestea au fost realizate, susțin mai mulți experți de la ADEPT, Expert Group și de la Centrul de resurse juridice. Experții de la cele trei organizați au analizat reforma administrației publice, justiției și combaterea corupției, precum și situația din sectorul financiar bancar.
Cele mai puține progrese au fost realizate în domeniul justiției și combaterea corupției, Restanțele din acest sector sunt cauzate de capacitățile instituționale reduse, voința politică slabă și termenele de implementare prea ambițioase.
„Este domeniul în care s-au realizat cele mai puțin din acțiunile planificate. Din zece acțiuni, doar nouă au fost inițiate și doar una finalizată. Recomandăm Ministerului Justiției să impulsioneze proiectul de lege din sistemul judiciar”, a declarat Nadejda Hriptievschi de la Centrul de resurse juridice din Moldova.
Cel mai înalt nivel de realizare a acțiunilor din foaia de implementare sunt în domeniul financiar-bancar. Implementarea sporită se datorează orientării pro-active a instituțiilor din acest sector, inclusiv în contextul angajamentelor asumate prin Memorandumul cu Fondul Monetar Internațional.
Deputatul Ștefan Creangă, care este și președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, susține că Parlamentul va ține cont de recomandările experților.
„Foarte multe restanțe pe care le avem la momentul actual au fost motivate prin diferite probleme de sistem, probleme administrative.”
Experții au analizat și cum se realizează reforma administrației publice. Astfel, din 6 acțiuni planificate, 5 au fost realizate, însă cu rezerve. Principala cauză este că reforma respectivă, deși este implementată într-un ritm relativ alert, este percepută mai curând ca o reformă politică.