Autoritățile au lansat o campanie de informare referitoare la substanțele chimice
-
21 Octombrie 2013 14:42
Uniunea Asociațiilor Producătorilor Agricoli UniAgroProtect, în colaborare cu Ministerul Mediului, a lansat, luni, 21 octombrie, o campanie de informare referitoare la substanțele chimice care se conțin în produsele alimentare și cele industriale.
Pentru prima dată în Republica Moldova au fost testate jucăriile pentru copii, iar rezultatele au arătat un conținut înalt de metale grele, care dăunează sănătății. De asemenea, au fost depistate nereguli în conținutul unor produse alimentare precum pepenele galben și peștele. La finalul campaniei urmează să fie înaintată o serie de modificări la actele legislative, pentru o protecție eficientă a consumatorilor.
Jucăriile au fost colectate din piețele și magazinele din capitală și au fost trimise pentru a fi testate în Filipine, întrucât în Republica Moldova nu există laboratoare la care să se facă testele necesare. Astfel, din 57 de mostre, la 17 a fost depășit nivelul maxim adimisibil de conținut de metale grele, a menționat Tatiana Țugui, coordonator UniAgroProtect.
De asemnea au fost testate produsele alimentare, însă nu s-au înregistrate abateri decât la pepenele galben și la pește.
Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, consideră că trebuie modificate mai multe acte legislative, pentru a oferi o protecție reală consumatorilor, față de substanțele chimice dăunătoare.
Alte surse de substanțe chimice dăunătoare pentru sănătate sunt foile de ardezie cu care sunt acoperite majoritatea locuințelor de la țară și care conțin azbest, precum și termometrele sau alte aparate de măsurat, care conțin mercur. Deocamdată acestea nu sunt oprite în Republica Moldova, însă urmează a fi înaintate inițiative legislative care să le interzică, a declarat ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru.
Ministrul Mediului a menționat că o deocamdată nu există un centru de colectare și depozitare a deșeurilor dăunătoare, acestea ajungând să fie adunate împreună cu alte tipuri de deșeuri. Anul acesta ar fi urmat să fie institută o Agenție a Substanțelor Chimice, care să urmărească traseul de la producere până la depozitarea acestora, însă înființarea ei întârzie.