Autoritățile americane avertizează că adepții supremației albilor ''învață'' de la jihadiști

  • 02 Noiembrie 2019 13:20
Autoritățile americane avertizează că adepții supremației albilor ''învață'' de la jihadiști

Autoritățile americane au avertizat că organizațiile adepților supremației albilor "învață" tacticile folosite de grupările jihadiste pentru a se coordona la nivel global și a se finanța, ceea ce a avut drept consecință o creștere a "terorismului care are la bază motive rasiale sau etnice" în întreaga lume, informează EFE și Reuters, preluat de Agerpres.

"Naționaliștii albi comunică prin intermediul rețelelor internaționale. Învață de la predecesorii lor jihadiști" în ceea ce privește organizarea globală și strângerea de fonduri, a declarat coordonatorul strategiei antiteroriste a Departamentului de Stat al SUA, Nathan Sales, într-o conferință de presă desfășurată vineri.

În 2018, "lumea s-a confruntat cu creșterea terorismului care are la bază motive rasiale sau etnice", cele mai multe cazuri înregistrându-se în Europa și în SUA, unde 11 persoane și-au pierdut viața într-un atac armat în Pittsburgh (Pennsylvania), a exemplificat Sales, care a prezentat raportul anual al Departamentului de Stat pe anul 2018 privind terorismul.

Potrivit înaltului funcționar american, aceasta a fost una dintre cele trei tendințe semnificative care s-au manifestat anul trecut în mediul terorist, alături de decăderea grupării jihadiste Stat Islamic (SI) și presupusa susținere a acțiunilor teroriste de către Iran.

Sales a amintit că misiunea Departamentului de Stat nu este de a combate grupările naționaliștilor albi în interiorul SUA, deoarece aria sa de competență o reprezintă scena internațională, dar a explicat că diplomația americană încearcă "să-și mobilizeze partenerii internaționali pentru a înfrunta dimensiunile internaționale ale amenințării" neonaziste și de orice altă proveniență.

"Vrei să promovăm măsuri internaționale prin care să se treacă la acțiuni decisive față de aceste grupări" care se hrănesc din "ideologii pline de ură, naționaliste și intolerante", a subliniat Sales.

Raportul Departamentului de Stat al SUA notează totodată că în 2018 s-a înregistrat o creștere a "activităților teroriste motivate de ură rasială, etnică, ideologică și politică" în "multe țări europene" și face la referire la cazuri înregistrate în Franța, Marea Britanie, Germania și Norvegia.

Totodată, în raportul său, Departamentul de Stat al SUA a avertizat cu privire la o revenire a rețelei teroriste Al Qaida "în avangarda mișcării jihadiste globale" după ce gruparea Stat Islamic "s-a văzut obligată să se limiteze la tactici clandestine" pe măsură ce "autoproclamatul califat intra în colaps".

"Al Qaida și aliații săi regionali rezistă și reprezintă o amenințare constantă" pentru SUA și aliații lor, a avertizat Sales. "Date fiind eșecurile SI, Al Qaida încearcă să se reimpună drept vârful de lance al mișcării jihadiste globale", în pofida eforturilor împotriva acestei rețele de la atentatele din 11 septembrie 2001 din SUA. Potrivit raportului, Al Qaida continuă să se extindă, planifică și comite atacuri și reușește să se finanțeze.

În raportul său, Departamentul de Stat al SUA atrage atenția că Al Qaida a profitat în 2018 de "atenția globală acordată Statului Islamic, pentru a-și reface pe tăcute capacitățile", profitând de un climat fragil în domeniul politic și de securitate, "îndeosebi în Egipt, Libia, Siria și Yemen".

Referitor la SI, Departamentul de Stat a subliniat că SUA și aliații lor au recuperat "aproape întregul teritoriu" din Irak și Siria aflat anterior sub controlul acestei organizații teroriste, eliberând "11.000 de kilometri pătrați și circa 7,7 milioane de bărbați, femei și copii".

În raport se face referire și la Afganistan, iar Departamentul de Stat califică drept pozitivi "pașii în direcția unui proces politic" în favoarea reconcilierii făcuți de guvernul de la Kabul și de liderii talibanilor. Cu toate acestea, Departamentul de Stat a deplâns că, "în pofida faptului că executivul pakistanez și-a exprimat sprijinul pentru reconcilierea politică" în Afganistan, Islamabadul "nu a îngrădit" acțiunile talibanilor care continuă să opereze pe teritoriul său. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău