Autoritatea Aeronautică Civilă a lansat o campanie de informare privind drepturile pasagerilor afectați de anularea zborurilor

  • 15 Iunie 2023 13:41
Autoritatea Aeronautică Civilă a lansat o campanie de informare privind drepturile  pasagerilor afectați de anularea zborurilor

Autoritatea Aeronautică Civilă a lansat o campanie de informare privind drepturile pasagerilor afectați de anularea zborurilor. În ultima perioadă au fost anulate sau amânate mai multe zboruri de pe Aeroportul din Chișinău, în special ale companiilor Air Moldova, care potrivit unor surse ar fi controlată de Ilan Șor, și Fly One, deținută de familia fostului ministru Vladimir Cebotari, considerat un apropiat al lui Vladimir Plahotniuc. Autoritățile spun că acționează, în prezent, în vederea atragerii mai multor operatori de zboruri în Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

Directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile, Victor Neaga, spune că în sezonul fierbinte al anului se înregistrează multe cazuri de anulare a zborurilor.  În astfel de situații, compania aeriană trebuie să asigure o bună relaționare cu pasagerul care a procurat bilet de zbor și să identifice soluții de atenuare a eventualelor riscuri.

„Situațiile cu anularea curselor aeriene, de fapt, sunt o normalitate în perioada post-Covid. Posibil, în această vară, vor fi mai multe greve în aeroporturile din UE, posibil vor fi rețineri de curse. Mai multe aeroporturi unde vom avea curse din cauza limitărilor cu privire la zgomot, nu acceptă cursele în perioada de noapte, vă spun factorii obiectivi din cauza cărora companiile aeriene sunt nevoite să anuleze cursa aeriană. Totuși, acest fapt nu trebuie să aducă prejudicii consumatorilor”, a spus Victor Neaga.

După mai multe situații de anulare a zborurilor, Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova lansează o campanie de informare pentru pasageri „Călătorește informat! Revendică-ți drepturile!”. Reprezentantul Agenției pentru Protecția consumatorilor, Savciuc Vitalie, informează despre pașii pe care trebuie să îi întreprindă un pasager căruia i-a fost anulată cursa:

 „Îndemnăm toți pasagerii care sunt afectați de anulări, întârzieri sau de refuzuri la îmbarcare să păstreze toate documentele justificative, biletele de călătorie, alte înscrisuri importante și să adreseze, inițial, o reclamație către transportator. În cazul în care răspunsul nu este satisfăcător sau consumatorii consideră că poziția companiei este una ilegală, să depună o petiție în adresa Autorității Aeronautice Civile, care este organul de protecție a consumatorilor în domeniul aerian și activităților conexe”, a spus Savciuc Vitalie.

Autoritățile poartă discuții cu diferiți operatori de zboruri, pentru a-i atrage pe piața din Republica Moldova, a declarat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija. Ea speră că vor fi rezultate pozitive în cel mai scurt timp.

 „La Autoritatea Aeronautică Civilă, împreună cu alți colegi din organele de resort, ne îngrijim ca spațiul nostru aerian să fie sigur. La Minister și la Guvern identificăm potențiali operatori aerieni și prestatori de servicii aeroportuare pentru a pătrunde pe spațiul nostru aerian pentru a putea pune la dispoziție consumatorilor de astfel de servicii alternative care să nu afecteze nici planurile de călătorie, nici planurile de vacanță, cu atât mai mult buzunarul”, a menționat Lilia Dabija.

În perioada aprilie-mai în urma anulării zborurilor operate de compania Air Moldova au fost afectați între 20 și 30 de mii de pasageri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
4,4
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,6 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
5
Arhivă Radio Chișinău