Autonomia universitară, discutată la ASE
-
29 Mai 2013 14:41
O conferință internațională privind autonomia universitară este organizată miercuri, 29 mai, de către Ministerul Educației în cadrul Academiei de Studii Economice.
Rectorul ASEM, Grigore Belosteicinic, a subliniat că, pentru a oferi studii de calitate, care să facă față concurenței în plan regional și european, universitățile din Republica Moldova au nevoie de mai multă autonomie financiară și decizională. Prezentă la eveniment, ministrul în exercițiu al Educației, Maia Sandu, a declarat că reforma în învățământul superior va continua, odată cu implementarea unui sistem eficient de asigurare a calității studiilor și transparenței finaciare.
În prezent univesitățile pot să stabilească taxele de studii și de cazare în cămine, dar rămân valabile planurile stricte de înmatriculare a studenților stabilite de Ministerul Educației, a subliniat în alocuțiunea sa rectorul Academiei de Studii Economice, Grigore Belosteicinic. Totodată, el a menționat că este nevoie de un mecanism mai eficient de finanațare a universităților din partea statului, pentru ca administrația să poată planifica activități pe un termen mai lung.
De asemenea, este necesară modificarea mecanismului de finanațare a cercetării științifice, a subliniat recorul ASEM.
Ministrul în exercițiu al Educației, Maia Sandu, a subliniat că autonomia universitară urmează să fie extinsă, odată cu responsabilitatea socială a instituțiilor de învățământ superior.
Conform principiilor autonomiei universitare, instituțiile de învățământ superior pot stabili taxele de studii și de cazare și au dreptul să efectueze admiterea în baza propriilor regulamente. O autonomie mai largă a instituțiilor de învățământ superior este prevăzută de proiectul Codului Educației. În Republica Moldova sunt 33 de universități, dintre care 19 de stat și 14 private.