Austria vrea să introducă, din 4 iunie, un „pașaport verde” în format digital

  • 05 Mai 18:40
Austria vrea să introducă, din 4 iunie, un „pașaport verde” în format digital

Austria vrea să introducă, din 4 iunie, un „pașaport verde” în format digital privind coronavirusul, transmite DIGI24.ro.

Anunțul a fost făcut de ministrul austriac al turismului Elisabeth Kostinger care a precizat că „pașaportul” va fi operat printr-un cod QR care apoi va fi disponibil pe telefoanele mobile, precizează sursa citată

Din 19 mai, diverse certificate de vaccinare, teste și formulare privind vindecarea vor fi deja valabile în Austria ca permise de intrare pentru domeniile gastronomie, cultură, sport și HORECA, care urmează să se redeschidă la data menționată.

De la jumătatea lunii mai, germanilor care călătoresc în Austria nu li se va mai aplica carantina obligatorie; un test negativ la COVID-19 va fi suficient pentru a intra în țara vecină Austria, scrie Agerpres.

La nivelul UE, un ''pașaport verde'' - numele oficial va fi „certificat UE COVID-19” - ar urma să fie introdus la finalul lunii iunie. Parlamentul European dorește ca acest document să fie valabil cel mult 12 luni.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcție de caz, că a obținut recent un rezultat negativ al testului ori că a trecut printr-o infecție anterioară cu SARS-CoV-2. Cu toate acestea, certificatele europene COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie și nici nu vor deveni o condiție prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulație, afirmă eurodeputații.

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda și falsificarea, precum va fi verificată și autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obținute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinație și nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităților care vor prelucra și primi date va fi publică, astfel încât cetățenii să își poată exercita drepturile în materie de protecție a datelor în temeiul Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR).

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:8,75 m/s
Mon
14
Tue
19
Wed
19
Thu
18
Fri
19

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău