Austria va plasa de luni, 15 noiembrie în carantină persoanele nevaccinate anti-COVID-19

  • 14 Noiembrie 2021 15:46
Austria va plasa de luni, 15 noiembrie în carantină persoanele nevaccinate anti-COVID-19

Austria plasează în carantină, începând de luni, milioane de persoane care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului, în încercarea de a face față creșterii numărului de infecții la niveluri record, a anunțat duminică cancelarul austriac Alexander Schallenberg, informează Reuters, citat de AGERPRES.

"Trebuie să creștem rata vaccinărilor. Este rușinos de scăzută", a declarat Schallenberg într-o conferință de presă la care a anunțat noile măsuri, după o videoconferință cu guvernatorii celor nouă provincii ale Austriei. "Situația este serioasă. Al patrulea val (al pandemiei de coronavirus) ne afectează din plin. Acest lucru se întâmplă din cauza variantei Delta (a virusului), dar și din cauza ratei scăzute de vaccinare", a mai spus cancelarul austriac, citat de EFE.

Schallenberg a recunoscut că decizia "nu a fost luată cu inima ușoară", dar are ca obiectiv să pună capăt unui "cerc vicios", potrivit dpa. "Dat fiind că rata de vaccinare este cum este, vom rămâne blocați într-un cerc vicios" al infectărilor cu coronavirus, a explicat cancelarul austriac.

Măsura va fi adoptată duminică noapte de legislativul de la Viena, va intra în vigoare de luni, pentru o perioadă inițială de 10 zile, și va afecta circa 2 milioane de oameni. Există opțiunea prelungirii acestei măsuri, ceea ce va presupune un nou vot în parlament.

Aproximativ 65% din populația Austriei este vaccinată cu schema completă împotriva coronavirusului, una dintre cele mai scăzute rate din Europa occidentală, amintește Reuters.

Potrivit noilor măsuri, persoanele nevaccinate vor putea ieși din casă doar pentru anumite activități considerate vitale - precum cumpărăturile de produse esențiale, mersul la serviciu, la școală sau la medic. Nevaccinații își mai pot părăsi locuințele pentru o scurtă plimbare sau pentru a se vaccina.

Autoritățile vor efectua controale aleatorii pentru a verifica respectarea măsurilor. Cei prinși că nu respectă regulile riscă amenzi de până la 500 de euro pentru persoanele fizice și de până la 3.600 de euro pentru companii, precizează EFE.

Există deja restricții majore pentru această categorie de populație - de exemplu, persoanele nevaccinate trebuie să prezinte un test negativ la coronavirus pentru a putea merge la muncă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău