Austria se îndreaptă spre o decizie privind plasarea în lockdown a persoanelor nevaccinate anti-COVID
-
11 Noiembrie 2021 18:36
Austria se află la doar câteva zile distanță de plasarea în lockdown a milioane de rezidenți care nu sunt vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19, într-o perioadă în care numărul zilnic al infectărilor a atins niveluri record și secțiile de terapie intensivă sunt supuse unei presiuni tot mai mari, a anunțat joi cancelarul Alexander Schallenberg, citat de Reuters și DPA.
"Este deja foarte clar că iarna aceasta și Crăciunul vor fi incomode pentru cei nevaccinați", a declarat cancelarul austriac într-o conferință de presă organizată în orașul Bregenz, transmite Agerpres.
În contextul numărului mare de infectări provocate de cel de-al patrulea val al pandemiei de coronavirus, a devenit o chestiune de doar câteva zile înainte ca austriecii nevaccinați să fie obligați să trăiască într-un lockdown strict, a mai spus Alexander Schallenberg.
Aproximativ 65% din populația Austriei este vaccinată în prezent cu schemă completă împotriva noului coronavirus, una dintre cele mai mici rate de vaccinare dintre țările occidentale, cu excepția celei din Liechtenstein, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).
Cancelarul austriac a spus că această rată de vaccinare de 65% este "rușinos de scăzută" și i-a îndemnat pe compatrioții lui să meargă imediat să se vaccineze.
Numărul noilor infectări din Austria a crescut din nou și a atins un nivel record, după ce 11.975 de cazuri au fost raportate în ultimele 24 de ore.
Incidența la șapte zile calculată la 100.000 de locuitori a urcat până la 751 în Austria, fiind de trei ori mai mare decât incidența din Germania. Situația din clinicile și spitalele austriece s-a înrăutățit considerabil, iar medicii și asistentele medicale din această țară au cerut autorităților centrale să adopte măsuri mai stricte.
Însă mulți austrieci sunt sceptici în privința vaccinării, o opinie încurajată de formațiunea de extrema-dreaptă Partidul Libertății, a treia forță politică din Parlamentul de la Viena.
Partidul Social-Democrat, aflat în opoziție, a cerut ca dozele de supra-rapel ("booster") să înceapă să fie administrate imediat, după doar patru luni de la inocularea cu doza precedentă, pentru a stopa valul de noi infectări. Gestionarea de către guvern a crizei medicale a fost "un dezastru", a declarat liderul acestui partid, Pamela Rendi-Wagner.
O încercare precedentă a ministrului austriac al Sănătății, Wolfgang Mueckstein, de a înăspri lockdown-urile regionale pentru rezidenții nevaccinați, cel puțin în provinciile cel mai grav afectate, precum Austria Superioară și Salzburg, a eșuat din cauza opoziției exprimate de liderii politici locali.
Premierul din Salzburg, Wilfried Haslauer, a spus cu acea ocazie că dacă medicii virusologi vor avea câștig de cauză, atunci toți oamenii vor trebui să fie închiși într-o cameră. "Atunci, ei vor muri de depresie sau de foame și de sete", a adăugat el.
Potrivit unui plan guvernamental de implementare progresivă, agreat în luna septembrie, odată ce 30% din paturile de terapie intensivă sunt ocupate cu pacienți bolnavi de COVID-19, persoanele care nu s-au vaccinat împotriva noului coronavirus vor fi plasate în lockdown, cu restricții care le vor afecta activitățile zilnice. În prezent, acest procent este de 20% în Austria, însă crește cu rapiditate.
"Potrivit planului gradual, suntem la doar câteva zile distanță de momentul în care vom introduce măsura de lockdown pentru persoanele nevaccinate", a declarat joi prim-ministrul Alexander Schallenberg.
Vinerea trecută, guvernul conservator de la Viena a anunțat că va interzice accesul persoanelor nevaccinate în restaurante, teatre, teleschiuri și în sediile unor firme specializate în "furnizarea de servicii apropiate de corpul uman", precum frizeriile și saloanele de coafură.
"Un lockdown pentru cei nevaccinați înseamnă că acești oameni nu vor mai putea să își părăsească locuințele decât pentru a merge la muncă, la cumpărături (doar pentru produse esențiale) și pentru exerciții fizice - adică vor suferi exact aceleași constrângeri pe care le-am suportat cu toții pe parcursul anului 2020", a precizat premierul Schallenberg, referindu-se la cele trei lockdown-uri decretate la nivel național anul trecut în această țară.
Partidele de centru aflate în opoziție au acuzat guvernul conservator de la Viena că a făcut prea puține lucruri în ultimele luni pentru a stimula campania de vaccinare și pentru a ține sub control numărul infectărilor.
Unii dintre politicienii conservatori au spus că măsura privind un lockdown pentru cei nevaccinați nu va putea fi implementată. Cu toate acestea, premierul Schallenberg i-a contrazis și a anunțat că forțele de poliție vor opera controale și verificări.
Guvernul federal austriac, autoritățile regionale și mai mulți experți din sectorul medical vor discuta despre posibila implementare a unor noi măsuri antiepidemiologice în cadrul unei reuniuni care va avea loc vineri.
Creșterea numărului de infectări din Austria s-a produs într-o perioadă în care țările din Europa de Est, regiunea cu cele mai mici rate de vaccinare de pe acest continent, înregistrează unele dintre cele mai mari rate de decese zilnice raportate la numărul de locuitori pe plan mondial. Experții medicali din Țările de Jos au recomandat joi impunerea unui lockdown parțial de două săptămâni, care, dacă va fi adoptat, va deveni prima măsură de acest tip impusă în Europa de Vest de când vaccinurile anti-COVID-19 au devenit disponibile pe scară largă și de când celelalte țări europene au început să solicite certificate de vaccinare pentru a permite accesul în spațiile publice.