Austria caută să pună capăt contractului prin care se importă gaze din Rusia (ministrul Energiei)

  • 12 Februarie 15:59
Austria caută să pună capăt contractului prin care se importă gaze din Rusia (ministrul Energiei)

Confruntându-se cu importuri ridicate de gaze rusești, în condițiile în care războiul din Ucraina continuă, Austria caută să adopte mai multe măsuri radicale, inclusiv încheierea contractului pe termen lung prin care OMV cumpără gaze de la Gazprom, a anunțat luni ministrul Energiei, Leonore Gewessler, la o conferință de presă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Chiar dacă în mod tradițional era unul dintre cei mai buni și mai vechi clienți ai Rusiei pentru gaze naturale, Austria și-a înmulțit eforturile destinate reducerii dependenței de livrările rusești, care acoperă încă mai mult de jumătate din necesarul țării.

Deși liderii politici, cum ar fi ministrul Energiei, Leonore Gewessler (Verzi), au declarat în mod repetat că Moscova nu mai este un partener de încredere, compania energetică OMV, deținută parțial de stat, a arătat în mod clar că va continua să cumpere gaze de la Gazprom, conform contractului valabil până în 2040.

Ponderea Rusiei în importurile de gaze ale Austriei a crescut de fapt în decembrie, ajungând la un nou record de 98%, de la 76% în noiembrie, chiar dacă volumul total al importurilor a scăzut ușor, a explicat Gewessler.

Oficialul a adăugat: "Piața și companiile de energie care fac parte din ea nu-și îndeplinesc responsabilitățile de a reduce suficient dependența de gazele rusești. Diversificarea importurilor noastre de gaze avansează mult prea lent".

Ministerul Energiei a însărcinat think-tank-ul Wifo să realizeze până în vară un studiu privind impactul economic al încheierii contractului și pericolele menținerii dependenței de gazele rusești, a informat Gewessler, adăugând: "Trebuie să ne pregătim de renunțarea la contractele pe termen lung ale OMV".

Reprezentanții OMV nu au răspuns imediat solicitărilor de a face comentarii.

De asemenea, ministrul Energiei a anunțat că intenționează să oblige companiile care vând gaze în Austria să adopte măsuri concrete pentru reducerea ponderii gazelor rusești în mixul lor. Va fi analizată baza legală pentru o astfel de solicitare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău