Australia: Un procuror special va ancheta în legătură cu posibile crime de război comise de militari australieni în Afganistan

  • 12 Noiembrie 2020 09:37
Australia: Un procuror special va ancheta în legătură cu posibile crime de război comise de militari australieni în Afganistan

Australia a anunțat joi apropiata numire a unui procuror special care va ancheta în legătură cu informațiile privind posibile crime de război comise de forțele speciale australiene împotriva unor civili și prizonieri din Afganistan, informează AFP și dpa, preluat de Agerpres.

Premierul australian Scott Morrison a luat această decizie evocând "abuzuri grave și poate criminale" și în ideea de a reglementa acest caz în țară, înaintea unei eventuale sesizări a Curții Penale Internaționale.

După atentatele din 11 septembrie 2001, în Afganistan au fost desfășurate, alături de SUA și aliații lor, și comandouri de elită australiene.

Presa din Australia a relatat ulterior despre o serie de acuzații extrem de grave la adresa forțelor australiene, între care un bărbat ucis pentru a face loc într-un elicopter sau moartea unui copil de șase ani într-un raid asupra unei case.

La rândul său, Inspectorul general al forțelor de apărare australiene a lansat în 2016 o anchetă în legătură cu "zvonurile și alegațiile" privind "posibile încălcări ale legislației războiului".

În ultimii patru ani, ancheta sa a permis identificarea a 55 de incidente distincte legate de uciderea ilegală a unor "persoane care nu erau combatanți sau nu mai erau combatanți", precum și de recurgerea la "tratamente abuzive".

Premierul a precizat că o versiune "redactată" a raportului Inspectorului general va fi făcută publică joia viitoare.

Numirea unui procuror special pentru anchetarea acestor informații ar putea duce, în final, la lansarea de urmăriri împotriva unor membri ai forțelor armate.

Scott Morrison a anunțat de asemenea crearea unui grup de lucru independent care să monitorizeze punerea în aplicare a recomandărilor din raport, precum și să recomande o serie de schimbări de ordin cultural, organizațional și de leadership în rândurile armatei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău