Australia | Tehnici pentru ''încetinirea cu 20 de ani'' a dispariției Marii Bariere de Corali

  • 29 Aprilie 2021 15:54
Australia | Tehnici pentru ''încetinirea cu 20 de ani'' a dispariției Marii Bariere de Corali

''Strălucirea norilor'' și proceduri care ajută coralii să suporte mai bine căldura sunt două dintre tehnicile care ar putea încetini cu 20 de ani dispariția Marii Bariere de Corali, afectate de încălzirea globală, potrivit oamenilor de știință australieni, informează AFP, potrivit Agerpres.

Ecosistemul coralifer, situat în nord-estul Australiei, înscris în 1981 în patrimonul mondial UNESCO, riscă să ''se degradeze rapid'' în următorii 50 de ani din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu publicat în revista Royal Society Open Science.

''Recifele de corali se numără printre ecosistemele cele mai vulnerabile la condițiile de climă'', a reamintit pentru AFP autorul principal al studiului, Scott Condie.

''Potrivit proiecțiilor modelizate, proporția coralilor din sânul recifului Marii Bariere de Corali ar putea scădea sub 10% în următorii 20 de ani'', a estimat acesta.

Este posibilă însă încetinirea declinului adoptând programe de mare amploare la scară planetară, a subliniat Condie, cercetător principal în cadrul agenției științifice naționale australiene (CSIRO).

Marea Barieră de Corali a trecut deja prin trei episoade de albire în decursul a cinci ani care au dus la dispariția a jumătate din recif, începând cu 1995, din cauza creșterii temperaturilor apelor oceanului.

Condie și ceilalți autori ai articolului au estimat impactul pe care l-ar putea avea tehnica ''strălucirii norilor'', testată pentru prima dată anul trecut deasupra Marii Bariere de Corali.

Procedeul constă în proiectarea unor cristale de sare în nori pentru a-i face mai strălucitori și a răci astfel apele situate în preajma recifului.

Cercetătorii au modelat de asemenea măsurile de combatere a unei specii de stea de mare prădătoare, care se hrănește cu corali și proliferează odată cu albirea recifului, fenomen ce obligă peștii de mari dimensiuni să migreze departe de zonă.

''Rezultatele ne fac să credem că aceste măsuri combinate ar putea întârzia declinul Marii Bariere de Corali cu două decenii sau mai mult'', a declarat Condie.

Trebuie ''acționat urgent'', a afirmat omul de știință recunoscând că acest lucru necesită acțiuni ''mai semnificative decât ceea ce a fost realizat până în prezent precum și investiții''.

Previziunile oamenilor de știință pleacă de la principiul că temperaturile mondiale nu vor crește cu mai mult de 1,8 grade până în 2100, ceea ce obligă guvernele să-și respecte angajamentele luate în cadrul Acordului de la Paris pentru Climă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău