Australia | Referendumul pentru legalizarea căsătoriilor gay a fost contestat în instanță

  • 05 Septembrie 2017 11:49
Australia | Referendumul pentru legalizarea căsătoriilor gay a fost contestat în instanță

Înalta Curte de la Canberra va începe marți să evalueze mai multe contestații aduse asupra validității votului prin corespondență la referendumul pentru legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex din Australia. Aceste contestații riscă să destabilizeze coaliția de centru-dreapta, care este extrem de divizată cu privire la drepturile persoanelor LGBT, transmite Digi24.

Premierul Malcom Turnbull ar putea să ajungă la conducerea unui executiv divizat pe problema legalizării căsătoriilor între persoane de același sex, punându-și în pericol majoritatea legislativă extrem de fragilă, care depinde de un singur parlamentar din coaliția Partidului Liberal.

Deși acest referendum are un caracter consultativ, oponenții au lansat mai multe contestații legale, susținând că organizarea unui asemenea plebicist are nevoie de sprijinul Parlamentului, care a respins în două rânduri organizarea unui asemenea scrutin la nivel național în Australia.

„Acest caz este despre demnitatea și egalitatea australienilor LGBT. Suntem aici pentru că credem și vrem egalitate în mariaj. Acest plebicist prin corespondență ridică întrebări serioase despre validitatea sa legală”, a declarat Anna Brown, directoarea Human Rights Law Centre, care conduce opoziția împotriva organizării referendumului din Australia.

Parlamentarii conservatori au amenințat că vor demisiona în masă dacă nu este respectată politica de vot, punând în pericol majoritatea legislativă a lui Turnbull.

Însă, premierul ar putea să nu poată menține politica votului prin corespondență, întrucât un grup de politicieni liberali a amenințat că se va alătura opoziției și va pune capăt mandatului său la conducerea executivului de la Canberra.

Turnball susține legalizarea căsătoriilor între persoanele de același sex, o idee care se bucură de sprijinul a două treimi dintre australieni, dar aripa conservatoare a Partidului Liberal a amenințat că se va revolta dacă premierul nu respectă politica organizării unui referendum național în Australia.

În vreme ce respingerea acestor contestații legale oferă o soluție politică, o campanie din ce în ce mai caustică l-a determinat pe premier să ceară ambelor tabere o oarecare doză de respect. Însă, rugămințile sale s-au văzut ignorate în Australia.

Oponenții căsătoriilor între persoanele de același sex au lansat săptămâna trecută o reclamă controversată, pe care reprezentanții guvernamentali au condamnat-o imediat. Însă, pentru că votul prin corespondență nu este supus acelorași reguli privind publicitatea politică, activiștii se tem de o creștere a reclamelor acide de campanie înainte de referendumul crucial din Australia

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău