Australia | Mii de persoane evacuate în New South Wales după ploi diluviene

  • 22 Martie 2021 09:41
Australia | Mii de persoane evacuate în New South Wales după ploi diluviene

Sud-estul Australiei era încă afectat luni de ploi torențiale, care au agravat situația provocată de inundațiile ce au forțat mii de persoane să își părăsească locuințele și au determinat închiderea a sute de școli, informează AFP.

Numeroase zone de pe coasta statului New South Wales, cel mai populat din țară, se află sub ape, inclusiv cartiere din Sydney, care nu s-au mai confruntat cu o astfel de creștere a nivelului apelor de câteva zeci de ani.

 

Luni, opt milioane de locuitori au fost îndemnați să evite călătoriile inutile și să lucreze de acasă în măsura posibilului, în condițiile în care în anumite zone au căzut 250 mm de precipitații în 24 de ore.

Contrastul este puternic în raport cu sfârșitul anului 2019, când această regiune s-a confruntat cu incendii de vegetație fără precedent și cu restricții de apă, din cauza unei perioade lungi de secetă.

Cercetătorii au avertizat că Australia riscă în particular să se confrunte evenimente meteorologice extreme din cauza schimbărilor climatice.

Premierul din New South Wales, Gladys Berejiklian, a declarat că 18.000 de persoane au primit instrucțiuni de evacuare, iar 38 de zone au fost declarate în stare de dezastru natural.

"Nu știu când, în istorie, ne-am confruntat cu o astfel de înlănțuire de fenomene meteorologice extreme în mijlocul unei pandemii", a declara ea.

Serviciile de urgență au primit cel puțin 8.800 de apeluri de ajutor de la începutul crizei și au acordat asistență pentru sute de persoane.

Mid North Coast, aflată la nord de Sydney, este cea mai afectată regiune, zona fiind lovită de un dezastru care se întâmplă "o dată la secol", potrivit lui Berejiklian.

În jurul orașului Sydney, în Valea Hawkesbury-Nepean, meteorologii se așteaptă ca fluviile să atingă cote nemaivăzute din 1961. În amonte, apele barajului Warragamba, care furnizează cea mai mare parte a apei potabile din Sydney, au început să se reverse sâmbătă după-amiază.

În unele zone, locuitorilor li s-a permis să se întoarcă la casele lor, după ce nivelul apelor a scăzut.

Peste 200 de școli au fost închise.

Biroul meteorologic a declarat că vremea nefavorabilă va continua și luni, înainte ca situația să se amelioreze în cursul săptămânii.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău