Australia înființează un grup operativ special împotriva atacurilor informatice și a interferențelor în alegeri

  • 09 Iunie 2018 15:51
Australia înființează un grup operativ special împotriva atacurilor informatice și a interferențelor în alegeri

Australia a înființat o echipă specială de intervenții împotriva atacurilor cibernetice și a interferențelor în alegeri, a anunțat sâmbătă guvernul, pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că puteri străine ar putea să se implice în afacerile interne înaintea a cinci scrutine electorale programate a se desfășura luna viitoare.

Nou-creatul Grup Operativ pentru Integritatea Electorală va identifica și va combate riscurile la adresa procesului electoral din Australia, a precizat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Interne, prin intermediul unui mail.

"Aceasta este o măsură de precauție care, în funcție de creșterea nivelului interferențe de tip informatic, va trebui să devină normă", a precizat sursa citată.

Potrivit unui proiect de angajament al summitului, se așteaptă ca liderii Grupului G7, reunit în Canada, să susțină măsuri menite a proteja alegerile împotriva interferențelor străine. Proiectul pare să fie o aluzie la acuzațiile formulate de SUA și de unele guverne din cadrul statelor membre UE la adresa Rusiei cu privire la implicarea în alegerile lor. Moscova a negat aceste acuzații.

Anunțul Australiei cu privire la înființarea acestui nou organism are loc la doar câteva săptămâni distanță de cinci alegeri federale parțiale, organizate pentru a ocupa unele locuri, în contextul în care există îngrijorări cu privire la o posibilă implicare a Chinei în procesele politice sale interne.

Alegerile parțiale vor testa popularitatea premierului Malcolm Turnbull înaintea alegerilor naționale programate la sfârșitul lui 2019.

Se estimează că Australia va adopta legislația privind prevenirea interferențelor străine până la sfârșitul lunii iulie.

China a depus oficial o plângere în legătură cu referirile făcute de premierul Turnbull, care a citat influența chineză ca justificare pentru adoptarea noii legislații.

Noul grup de operativ implică mai multe agenții, inclusiv Departamentul de Finanțe și Departamentul pentru Afaceri Interne. Departamentului pentru Afaceri Interne a anunțat prin purtătorul său de cuvânt că va furniza sprijin Comisiei electorale australiene cu asistență procedurală și expertiză, notează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,57 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău