Australia: Incendiile de vegetație au eliberat în atmosferă mai mult CO2 decât toate emisiile din țară

  • 22 Aprilie 2020 11:49
Australia: Incendiile de vegetație au eliberat în atmosferă mai mult CO2 decât toate emisiile din țară

Recentele incendii de vegetație din Australia au eliberat în atmosferă mai mult dioxid de carbon într-un singur sezon decât toată poluarea cauzată de emisiile anuale de gaze cu efect de seră raportate în această țară, potrivit unor estimări guvernamentale, relatează DPA, preluat de Agerpres.

O cantitate estimată la 830 de milioane de tone de CO2 a fost eliberată în atmosferă între septembrie 2019 și februarie 2020 din cauza acelor incendii devastatoare, potrivit unor estimări preliminare publicate în această lună de Departamentul pentru Industrie, Știință, Energie și Resurse.

Emisiile de gaze cu efect de seră din Australia sunt de aproximativ 540 de milioane de tone de CO2 în fiecare an, conform unui raport publicat în octombrie de Australian National University.

Însă specialiștii se așteaptă ca pădurile afectate de incendii să se refacă în timp, generând o fixare semnificativă a carbonului în anii următori, a precizat același departament guvernamental în raportul său din această săptămână.

Cantitatea estimată de CO2 eliberată în atmosferă pe durata acestor șase luni este mai mare decât cele înregistrate în toate celelalte țări de pe Terra cu excepția celor mai mari poluatori din lume - China, Statele Unite, India, Rusia și Japonia.

Sezonul incendiilor de vegetație a început mai devreme anul trecut în Australia, unde au fost distruse peste 3.000 de locuințe și peste 12,5 milioane de hectare de teren - o suprafață echivalentă cu o treime din cea a Germaniei.

Cel puțin 33 de persoane, inclusiv șase pompieri, au murit în timpul sezonului incendiilor de vegetație, fapt care l-a determinat pe prim-ministrul australian să îl denumească "Vara neagră".

Fumul cauzat de incendii a dus la o scădere drastică a calității aerului din marile orașe australiene, inclusiv în Sydney și în capitala țării, Canberra, unde nivelul de poluare atmosferică a depășit de 40 de ori nivelul de siguranță. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău