Australia declară oficial „Urgențe de sănătate” - dovezi științifice legate de schimbările climatice și impactul lor asupra omului

  • 03 Septembrie 2019 12:13
Australia declară oficial „Urgențe de sănătate” - dovezi științifice legate de schimbările climatice și impactul lor asupra omului

Schimbările climatice au fost declarate în mod oficial o „urgență de sănătate” de cea mai importantă organizație medicală din Australia, relatează marți Xinhua, citat de Agerpres.

Asociația Medicilor din Australia (AMA) a anunțat decizia marți, în contextul „dovezilor științifice clare care indică un impact sever asupra pacienților noștri și a comunităților, acum și în viitor”.


AMA a indicat că decizia se aliniază celor luate în 2019 de Asociația Medicilor din Statele Unite, Colegiul Medicilor din Statele Unite și Asociația Medicilor din Marea Britanie, dar și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în 2015.

AMA a recunoscut încă din 2004 riscurile la adresa sănătății asociate cu încălzirea globală. Această importantă organizație care reprezintă medicii din Australia a solicitat guvernului țării să promoveze o tranziție activă de la utilizarea combustibililor fosili la energia regenerabilă.

Președintele AMA, Tony Bartone, a declarat într-un comunicat emis marți că schimbările climatice afectează sănătatea prin promovarea răspândirii bolilor infecțioase și prin efectele negative ale valurilor de caniculă.

„Nu există niciun dubiu că schimbările climatice reprezintă o urgență de sănătate. AMA acceptă dovezile științifice legate de criza climatică și impactul său asupra sănătății și bunăstării umane”, a indicat Bartone.

„Schimbările climatice vor provoca prejudicii și decese în urma înmulțirii evenimentelor meteorologice severe. Schimbările climatice vor provoca o creștere a (riscului de) transmitere a bolilor transmise prin vectori. Schimbările climatice vor cauza insecuritate alimentară în urma declinului recoltelor agricole. Schimbările climatice vor provoca o incidență mai mare a problemelor de sănătate mintală”, se arată în comunicat.

O coaliție a grupurilor medicilor, printre acestea numărându-se Colegiul Regal al Medicilor din Australia și Asociația Studenților la Medicină din Australia, a adresat în luna aprilie o scrisoare deschisă partidelor politice din această țară prin care a atras atenția asupra „impactului semnificativ și profund” al schimbărilor climatice asupra sănătății și bunăstării.

The Guardian amintește într-un articol publicat marți că, în Australia, cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră a crescut în fiecare an de când guvernul Abbott a anulat o taxă pe emisiile de carbon după venirea la putere în 2013.

OMS a recunoscut în 2015 că „schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari amenințări globale ale secolului 21”.

Australia declară oficial „Urgențe de sănătate” - dovezi științifice legate de schimbările climatice și impactul lor asupra omului

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău