Australia: Cercetătorii vor testa recunoașterea facială a exemplarelor de koala

  • 03 Iunie 2021 10:33
Australia: Cercetătorii vor testa recunoașterea facială a exemplarelor de koala

Cercetătorii australieni vor testa un dispozitiv de recunoaștere facială a exemplarelor de koala cu scopul de a cunoaște și de a proteja mai bine această specie, au anunțat joi reprezentanții Universității Griffith, citați de AFP, scrie AGERPRES.

Oamenii de știință de la Universitatea Griffith doresc să utilizeze inteligența artificială pentru a recunoaște fiecare exemplar de koala care folosește, în statul australian Queensland, pasaje special amenajate pentru a facilita deplasarea animalelor sălbatice.

Pasaje subterane și poduri au fost construite în zona șoselelor intens circulate și aflate în proximitatea habitatelor în care trăiesc aceste marsupiale, pentru a le oferi astfel un itinerar mai sigur, departe de autovehiculele aflate în mers.

Profesorul Jun Zhou, care coordonează acest studiu-pilot, speră că inteligența artificială îi va scuti pe cercetători de necesitatea de a mai controla camerele de filmat pentru a identifica speciile care folosesc aceste "ecoducte".

"Acum, grație inteligenței artificiale care se dezvoltă cu mare viteză de zece ani, tehnologia este suficient de performantă pentru a recunoaște nu doar exemplarele de koala, ci și fiecare individ din această specie care utilizează acele pasaje", a explicat coordonatorul studiului.

Aceiași cercetători australieni au utilizat deja balize de identificare și sistemul GPS pentru a monitoriza populațiile de koala.

Reprezentanții Universității Griffith au precizat că vor colabora cu asociații care militează pentru conservarea mediului înconjurător pentru a permite dispozitivului de recunoaștere facială să distingă în viitor fiecare marsupial în funcție de aspectul și de mișcările sale.

Aceste date ar trebui să le permită oamenilor de știință să înțeleagă mai bine modul în care exemplarele de koala folosesc acele pasaje pentru animale și dacă acestea pot să ajute la prevenirea unei coliziuni cu autovehicule aflate în mers.

Proiectul, finanțat de guvernul australian, va permite instalarea în luna iulie a unui număr de 20 de camere de filmat în apropiere de Brisbane.

Populația de koala, afectată de schimbările climatice, pierderea habitatului, atacuri ale câinilor, accidente de mașină și boli, se confruntă în prezent cu un declin spectaculos. Uriașele incendii de vegetație care au devastat Australia în 2019 și 2020 au contribuit considerabil la accelerarea acestui fenomen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău