Australia: Cercetătorii solicită ca ornitorincul să fie introdus pe lista speciilor ''amenințate'' din cauza declinului sever al populației
-
23 Noiembrie 2020 17:28
Populația de ornitorinci din Australia s-a redus atât de drastic în ultimii 30 de ani, încât cercetătorii fac apel ca aceste faimoase mamifere cu cioc de rață să fie introduse pe lista ''speciilor amenințate'', informează DPA, preluat de Agerpres.
Mai mulți experți de la Universitatea New South Wales (UNSW) au trimis luni un set de recomandări guvernului statului New South Wales (NSW), în urma unui raport care evalua riscul de extincție pentru această specie.
Potrivit raportului UNSW, habitatul acestui animal amfibiu, cu coadă de castor și care trăiește în estul Australiei, s-a redus cu până la 22% în ultimii 30 de ani.
Oamenii de știință estimează că populațiile de ornitorinci au scăzut cu peste 50% din cauza defrișărilor istorice, regularizării cursurilor râurilor și secetei extreme.
Severitatea și frecvența din ce în ce mai crescută a incendiilor de vegetație este de asemenea unul dintre factorii determinanți.
''Ornitorincul continuă să se confrunte cu amenințări permanente în habitatul său. Acțiuni nesustenabile de extragere a apei și defrișările vor pune în continuare presiune pe ecosistemele de apă dulce și vor determina un declin suplimentar în viitor'', a precizat autorul principal al studiului, Gilad Bino.
În prezent, această specie este catalogată ca ''aproape amenințată'' de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar nu este considerată ca amenințată din punctul de vedere al Legii pentru protecția mediului și conservarea biodiversității din Australia (EPBC).
Schimbarea clasificării va crește atenția plasată asupra unor evenimente care ar putea pune specia în pericol și ar prioritiza monitorizarea acesteia.
''Ar însemna totodată o atenție crescută asupra măsurilor pe care le putem lua pentru a îmbunătăți situația'', a spus Richard Kingsford, directorul Centrului pentru Știința Ecosistemului din cadrul UNSW.
Recomandarea trimisă autorităților australiene a fost redactată în colaborare cu Fundația pentru conservare din Australia, WWF-Australia și Humane Society International.
Luni, ministrul Mediului din Australia, Sussan Ley, a anunțat un program destinat protejării koala cu un buget de 18 milioane de dolari australieni (13 milioane de dolari americani), care cuprinde o serie de măsuri destinate sprijinirii eforturilor de conservare după incendiile devastatoare de vegetație din perioada 2019-2020.
Populația combinată de koala din Queensland, NSW și Teritoriul capitalei australiene este în prezent considerată ''vulnerabilă'', ceea ce a contribuit la alocarea de resurse pentru această specie.
Cu toate acestea, mai mulți experți în probleme de conservare a mediului au făcut presiuni pentru o legislație mai adecvată și pentru actualizarea statutului speciei de la ''vulnerabil'' la ''amenințat''.
Ei au avertizat asupra riscului ca specia koala să devină extinctă în NSW - statul cel mai grav afectat de incendiile de vegetație - înainte de 2050, dacă nu are loc ''o intervenție guvernamentală urgentă''.
Potrivit programului de protecție, 2 milioane de dolari vor fi folosiți pentru un audit național anual al populației de koala.
Auditul va folosi tehnici precum monitorizarea excrementelor, drone, inițiative științifice cetățenești și câini-detectori.
''În ciuda atenției cu care a fost înconjurată populația de koala, cercetătorii ne spun că există o lipsă serioasă de date despre locurile în care se află de fapt populațiile, starea acestora și care este cel mai bun mod de a le ajuta să se recupereze după incendiile devastatoare de vegetație'', a spus Ley, citat de postul național de televiziune ABC.
Programul include totodată finanțare pentru restaurarea habitatului, cercetare și asistență medicală.
Potrivit unui raport al unui comitet al Camerei Superioare a parlamentului din NSW, recentele incendii de vegetație care au devastat peste 5,5 milioane de hectare de teren în acest stat australian au provocat moartea a cel puțin 5.000 de koala, iar flăcările au distrus aproape un sfert din habitatul situat pe domeniul public în care trăiesc aceste animale.
Sursa:Agerpres