Australia - Agenția națională de presă APP, salvată de filantropi

  • 05 Iunie 2020 15:18
Australia - Agenția națională de presă APP, salvată de filantropi

Singura agenție națională de presă australiană, Australian Associated Press (AAP) pare salvată după ce directorul său general a anunțat vineri un proiect de preluare de către un consorțiu de filantropi, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Acest acord reprezintă un adevărat suflu de viață pentru AAP într-un moment în care sectorul mass-media se confruntă cu importante dificultăți financiare, agravate de consecințele economice ale pandemiei de coronavirus.

La trei luni de la anunțarea închiderii agenției, conducerea acesteia a indicat vineri că un consorțiu, din care face parte fostul șef al News Corp, Peter Tonagh, este pe punctul de a achiziționa agenția de presă.

''Sunt foarte încântat să anunț că AAP va fi vândută unui consorțiu constituit din filantropi și din persoane interesate să facă o investiție benefică din punct de vedere social'', a declarat Bruce Davidson, directorul AAP, într-un mesaj adresat personalului.

Această agenție, creată în urmă cu 85 de ani, va continua să acopere actualitatea, dar și subiecte de interes general, precum și evenimente sportive și fotografie.

Cu toate acestea, nu va putea evita reducerea locurilor de muncă și doar aproximativ jumătate din cei 180 de angajați vor putea rămâne.


''Ei văd acest lucru ca un demers filantropic și vor avea răbdare să lucreze la noi oportunități de afaceri pentru a atinge o viabilitate pe termen lung'', a spus Davidson.

Consorțiul se angajează să continue activitatea AAP în materie de jurnalism imparțial și de încredere, a adăugat Tonagh.

În februarie, conducerea acestei agenții au anunțat închiderea, principalii săi acționari - News Corp Australia și grupul de presă Nine Entertainment - considerând că ''nu mai este rentabilă''.

Câteva săptămâni mai târziu, diverse oferte de preluare au făcut posibilă suspendarea proiectului de încetare a activității, anunțat pentru 26 iunie.

"În sfârșit, o veste bună pentru o industrie care a fost afectată în ultima vreme", a scris pe Twitter redactorul șef al AAP, Tony Gillies, după acest anunț.

Acest plan de salvare al AAP vine într-un moment în care media australiană se confruntă cu o scădere dramatică a veniturilor.

La sfârșitul lunii mai, grupul australian News Corp, condus de magnatul Rupert Murdoch, a anunțat că va înceta tipărirea a peste o sută de titluri din presa locală și regională din Australia din cauza prăbușirii veniturilor obținute din publicitate, situație agravată de pandemia provocată de noul coronavirus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău