Australia a reușit să evite un ''impact extrem'' asupra speciilor native prin interzicerea rasei de pisici Savannah

  • 24 Octombrie 2019 19:45
Australia a reușit să evite un ''impact extrem'' asupra speciilor native prin interzicerea rasei de pisici Savannah

O rasă hibridă de pisici popularizată de vedeta americană Justin Bieber, al cărei import a fost interzis în Australia, ar fi avut un ''impact extrem'' asupra speciilor de viețuitoare sălbatice native, conform unui studiu citat joi de DPA, preluat de Agerpres.

O cercetare recentă pe tema pisicii Savannah, creată prin încrucișarea unei rase domestice cu servalul, o specie de felină sălbatică din Africa, ''atestă cu tărie'' decizia Guvernului australian luată în urmă cu un deceniu, au anunțat joi reprezentanți ai programului Threatened Species Recovery Hub, cu sediul în Canberra.

Rasa hibridă este de două ori mai mare în comparație cu felinele domestice, are blana acoperită cu pete și are urechi mari.

În 2008, o persoană juridică specializată în animale de companie a solicitat dreptul de a importa pisici Savannah în Australia, țară cu legi ferme privind biosecuritatea.

În ciuda informațiilor limitate la acea vreme privind potențialul impact al introducerii acestei specii pe teritoriul australian, Guvernul a aplicat principiul precauției și a decis să interzică importul, în mare parte din cauza unui risc extrem ca aceste animale să fie scăpate sau eliberate în sălbăticie.

Studiul recent demonstrează că pisica hibridă ar fi avut un impact extrem asupra speciilor de viețuitoare sălbatice native, printre acestea numărându-se mamifere, reptile și păsări, a precizat Threatened Species Recovery Hub.  

Cercetător-șef Chris Dickman de la Universitatea din Sydney, a declarat că pisicile domestice reprezintă un pericol asupra celor 151 de specii de mamifere native din Australia. ''Alte 29 de specii de mamifere native ar fi fost amenințate în urma introducerii pisicilor Savannah, care pot vâna pradă cu dimensiuni de două ori mai mare'', a argumentat specialistul.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Animals. 

Sursa:Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Tue
2
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău