Aurul, ultima obsesie a liderilor naționaliști din Europa de Est

  • 29 Noiembrie 2019 19:20
Aurul, ultima obsesie a liderilor naționaliști din Europa de Est

Liderii naționaliști din Europa de Est par să aibă în prezent o singură obsesie: aurul, potrivit Bloomberg.

Zilele trecute, Guvernul Poloniei și-a manifestat puterea economică după ce a finalizat repatrierea a 100 de tone din rezerva de aur. În Ungaria, premierul Viktor Orban a decis să majoreze deținerile de aur pentru a crește securitatea rezervelor. Un ultim exemplu este fostul premier al Slovaciei, Robert Fico, care are șanse să revină la putere, și care a cerut Parlamentului de la Bratislava să oblige Banca Centrală să repatrieze o parte din rezervele de aur care sunt păstrate în Marea Britanie.

Motivul? Potrivit lui Fico, uneori partenerii tăi internaționali te pot trăda, fostul premier citând un pact din 1938 convenit de Franța, Marea Britanie, Italia și Germania care i-a permis lui Adolf Hitler să anexeze o parte din Cehoslovacia și, mai recent, refuzul Băncii Angliei de a returna Venezuelei o parte din rezervele sale de aur din cauza unor divergențe politice.

"După Acordul de la Munchen nu mai poți să ai încredere nici măcar în cei mai apropiați aliați. Vă garantez că dacă se va întâmpla ceva, nu vom vedea niciun singur gram din rezerva de aur. Haideți să facem acest lucru cât mai rapid posibil", i-a îndemnat Fico pe parlamentarii slovaci referindu-se la repatrierea rezervelor de aur.

Aceste comentarii au fost făcute în pofida faptului că Marea Britanie este unul din aliații Slovaciei, ajutând țara vecină să adere la Uniunea Europeană și NATO. Potrivit lui Fico, Brexitul și riscul unei crize economice globale pune aurul Slovaciei din Marea Britanie într-o situație periculoasă.

Aurul repatriat de Polonia a venit tot din Marea Britanie, însă în acest caz nu a fost vorba de o lipsă de încredere în Marea Britanie din partea guvernatorului Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski. În schimb, Glapinski a spus că prin repatrierea rezervei de aur autoritățile de la Varșovia au dorit să demonstreze cât de solidă este economia de 586 miliarde dolari a Poloniei, cea mai mare din Europa de Est. În ultimii doi ani, Polonia și-a dublat rezervele de aur și acum are cel mai mare stoc de metal prețios din regiune.

Ungaria a fost și ea un cumpărător activ de aur. Rezervele sale de aur au crescut de 10 ori în ultimul an. Liderul Serbiei, Aleksandar Vucic, a urmat exemplul Ungariei și a cerut Băncii Centrale să își majoreze rezervele, care în luna octombrie a cumpărat deja nouă tone de aur. Săptămâna trecută, Vucic a apreciat că achizițiile de aur ar trebui să continue "pentru că vedem în ce direcție se îndreaptă criza la nivel mondial".

România a încercat și ea să repatrieze o parte din rezervele sale de aur stocate în Marea Britanie însă aceste planuri au fost suspendate după schimbarea Guvernului.

În opinia analiștilor, liderii din Europa de Est sunt interesați de mesajul pe care îl transmit alegătorilor rezervele consistente de metal prețios. "Aurul este un simbol. Atunci când statele achiziționează aur, oamenii văd în acest lucru un semn de suveranitate economică", susține Vuk Vukovic, economist din Zagreb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău