Aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, ca urmare a tensiunilor SUA-Iran

  • 06 Ianuarie 2020 15:31
Aurul a atins cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, ca urmare a tensiunilor SUA-Iran

Cotația aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani, iar uncia de paladiu a atins un nivel record de peste 2.000 de dolari, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre protecția oferită de metalul galben, pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA și Iran, comunică AGERPRES și Reuters.

Pe piața spot, prețul aurului a urcat până la 1.579,72 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie 2013. Prețul paladiului a atins recordul de 2.020,18 dolari uncia, iar cotațiile la argint și platină au crescut și ele.

"Geopolitica este pe primul plan", spune Benjamin Lu, analist la Phillip Futures.

"Tensiunile dintre Iran și SUA au escaladat și asta a dus la creșterea prețului la aur", a adăugat analistul.

Președintele Donald Trump a amenințat cu sancțiuni severe împotriva Irakului duminică, după ce parlamentul irakian a cerut trupelor americane să părăsească teritoriul său. De asemenea, președintele american a amenințat din nou Teheranul cu "represalii majore" în cazul unui atac iranian asupra instalațiilor americane din Orientul Mijlociu, ca răspuns la eliminarea de către SUA a generalului Qassem Soleimani. În replică, Iranul a anunțat duminică o nouă diminuare a angajamentelor asumate prin acordul nuclear internațional încheiat în 2015, renunțând și la ultima restricție din acest acord pe care încă o mai respecta, și anume limitarea numărului de centrifuge.

Aversiunea față de risc a piețelor financiare stă în spatele creșterii prețului la aur, care este văzut ca o investiție sigură în perioade de incertitudine politică și financiară.

"Dacă aurul trece de nivelul de rezistență de 1.585 dolari pentru o uncie, va ajunge la un nou nivel psihologic de 1.600 de dolari", a spus Benjamin Lu.

Dar sunt și alți factori care stau la baza creșterii cotației aurului. Analiștii cred că este puțin probabil ca Rezerva Federală americană să majoreze dobânda de referință în următoarele șase luni, ceea ce va menține o presiune asupra dolarului american, ambele elemente fiind pozitive pentru aur.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău