Auroritatea Palestiniană condamnă intenția Guvernului Filip, susținut de PD, de a muta Ambasada R.Moldova în Israel la Ierusalim

  • 13 Iunie 2019 09:10
Auroritatea Palestiniană condamnă intenția Guvernului Filip, susținut de PD, de a muta Ambasada R.Moldova în Israel la Ierusalim

Ministerul de Externe al Autorității Palestiniene condamnă intenția premierului în exercițiu al Republicii Moldova, Pavel Filip, de a muta ambasada țării sale în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Al Jazeera, citată de Mediafax.

„Decizia este o încălcare flagrantă a legislației internaționale și a rezoluțiilor ONU”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de instituție.

Reacția oficialilor palestinieni vine în contextul în care premierul în exercițiu al Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunțat că Guvernul a decis, în ședința de miercuri, să mute reprezentanța diplomatică la Ierusalim. El a mai spus că decizia a fost luată în acest moment pentru a evita ca acest proiect să fie blocat de criza politică din Republica Moldova. „Astăzi am luat decizia de a muta Ambasada Republicii Moldova în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Acesta este un angajament mai vechi al țării noastre pentru a ne sprijini aliații”, a declarat acesta.

Ministerul palestinian de Externe susține că Filip „profită de incertitudinea politică din țara sa pentru a obține sprijin din partea Statelor Unite și a Israelului”.

Hanan Ashrawi, membru al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a făcut apel la Uniunea Europeană să ia măsuri imediate împotriva Republicii Moldova în urma acestei decizii. „Uniunea Europeană ar trebui să suspende procesul de integrare a Republicii Moldova până când aceasta își încetează acțiunile ilegale și provocatoare și își realiniază politicile cu legea internațională și cu poziția unitară a Uniunii Europene față de acest subiect”, a spus acesta.

Statutul Ierusalimului rămâne un punct sensibil în relațiile dintre Israel și Autoritatea Palestiniană. În 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, pe care ulterior l-a anexat. Comunitatea internațională nu a recunoscut anexarea. Partea palestiniană dorește ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian independent, pe când Israelul consideră întregul oraș ca fiind capitala sa.

De-a lungul timpului, Israelul a încercat să convingă statele lumii să își mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, dar până în prezent doar Statele Unite și Guatemala și-au mutat reprezentanțele diplomatice.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
16
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:2,1 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Fri
25

Curs oficial BNM 07 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4833 -0.0000
USD 17.3920 -0.0000
RON 4.0272 -0.0000
UAH 0.6518 -0.0000
RUB 0.2515 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău