Auroritatea Palestiniană condamnă intenția Guvernului Filip, susținut de PD, de a muta Ambasada R.Moldova în Israel la Ierusalim

  • 13 Iunie 09:10
Auroritatea Palestiniană condamnă intenția Guvernului Filip, susținut de PD, de a muta Ambasada R.Moldova în Israel la Ierusalim

Ministerul de Externe al Autorităţii Palestiniene condamnă intenţia premierului în exerciţiu al Republicii Moldova, Pavel Filip, de a muta ambasada ţării sale în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, potrivit Al Jazeera, citată de Mediafax.

„Decizia este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor ONU”, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de instituţie.

Reacţia oficialilor palestinieni vine în contextul în care premierul în exerciţiu al Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunţat că Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, să mute reprezentanţa diplomatică la Ierusalim. El a mai spus că decizia a fost luată în acest moment pentru a evita ca acest proiect să fie blocat de criza politică din Republica Moldova. „Astăzi am luat decizia de a muta Ambasada Republicii Moldova în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Acesta este un angajament mai vechi al ţării noastre pentru a ne sprijini aliaţii”, a declarat acesta.

Ministerul palestinian de Externe susţine că Filip „profită de incertitudinea politică din ţara sa pentru a obţine sprijin din partea Statelor Unite şi a Israelului”.

Hanan Ashrawi, membru al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei, a făcut apel la Uniunea Europeană să ia măsuri imediate împotriva Republicii Moldova în urma acestei decizii. „Uniunea Europeană ar trebui să suspende procesul de integrare a Republicii Moldova până când aceasta îşi încetează acţiunile ilegale şi provocatoare şi îşi realiniază politicile cu legea internaţională şi cu poziţia unitară a Uniunii Europene faţă de acest subiect”, a spus acesta.

Statutul Ierusalimului rămâne un punct sensibil în relaţiile dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană. În 1967, Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, pe care ulterior l-a anexat. Comunitatea internaţională nu a recunoscut anexarea. Partea palestiniană doreşte ca Ierusalimul de Est să fie capitala unui viitor stat palestinian independent, pe când Israelul consideră întregul oraş ca fiind capitala sa.

De-a lungul timpului, Israelul a încercat să convingă statele lumii să îşi mute ambasadele de la Tel Aviv la Ierusalim, dar până în prezent doar Statele Unite şi Guatemala şi-au mutat reprezentanţele diplomatice.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
29,84 °C
cer fragmentat
Umiditate:38 %
Vint:2,6 m/s
Sun
24 °C
Mon
23 °C
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 25 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău