Aurora boreală ar putea fi vizibilă în weekend în Marea Britanie

  • 22 Martie 2019 19:16
Aurora boreală ar putea fi vizibilă în weekend în Marea Britanie

Luminile Nordului ar putea fi observate, sâmbătă noapte, din Marea Britanie, în urma efectelor unei erupții solare recente care se apropie de Pământ, conform prognozelor citate vineri de Press Association, transmite Agerpres.

Fenomenul, cunoscut sub numele de aurora boreală, ar putea fi vizibil din Scoția, a indicat Met Office.

În regiunea Glasgow și Edinburgh, cerul va fi în mare parte acoperit de nori în noaptea de sâmbătă spre duminică, însă există șanse să se însenineze temporar și să poată fi observate Luminile Nordului.

Spre nord, în regiunea Highlands, sau spre est, în Dundee și Aberdeen, cerul va fi în mare parte senin, au precizat meteorologii britanici.

Luminile Nordului sunt create de perturbații apărute în magnetosfera Pământului provocate de un flux de particule solare și sunt de obicei concentrate în zona polilor magnetici tereștri.

Evenimentul ce ar putea fi observat sâmbătă din Marea Britanie este cauzat de o un flux de plasmă emanat de Soare, numit ejecție de masă coronală, ce urmează unei erupții solare produsă miercuri.

''O ejecție de masă coronală a avut loc, iar efectele acesteia sunt așteptate la sfârșitul zilei de mâine'', a declarat Bonnie Diamond, meteorolog la Met Office.

''Acest tip de furtună geomagnetică activă înseamnă că există posibilitatea (observării) aurorei boreale, cunoscută drept Luminile Nordului'', a adăugat ea.

Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfera (NOAA) din Statele Unite a anunțat că Luminile Nordului ar putea fi vizibile și în Michigan, Wisconsin.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău