Aureliu Ciocoi despre alocarea banilor pentru alegeri: Nu pot lăsa țara cu zero lei în Fondul de Rezervă
-
07 Mai 2021 08:15
Se întețesc controversele în jurul subiectului banilor necesari pentru organizarea alegerilor anticipate. Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, spune că suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC pentru organizarea scrutinului, este exagerată și cere să fie diminuată. Șeful interimar al Executivului spune că în Fondul de rezervă nu există suficienți bani pentru organizarea scrutinului, iar Ministerul Finanțelor încearcă să identifice fonduri pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor, notează IPN.
Prim-ministrul interimar spune că, în prezent, în Fondul de rezervă nu există suma necesară organizării alegerilor.
„La ora actuală, în Fondul de rezervă, pentru că putem transfera banii către Comisia Electorală Centrală exclusiv din Fondul de rezervă, nu din alte capitole ale bugetului, avem 98 de milioane de lei. Însă ca un prim-ministru interimar responsabil nu pot lăsa țara cu zero lei în Fondul de rezervă”, a spus Aureliu Ciocoi în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.
Mai mult, potrivit șefului interimar al Guvernului suma de 125 de milioane de lei, stabilită de CEC ar fi exagerată. Ciocoi spune că această sumă poate fi lejer diminuată.
„Alegerile prezidențiale au costat 165 de milioane și a fost vorba de două tururi de scrutin. Noi am propus suma de 80 de milioane pentru organizarea alegerilor anticipate. Ministerul Finanțelor a constatat că din cele 125 de milioane, 72 de milioane constituie salariile membrilor CEC, membrilor birourilor, bani care pot fi achitați ulterior”, a spus premierul interimar.
Potrivit lui Ciocoi, Guvernul ar fi propus CEC-ului alocarea banilor în tranșe, însă propunerea nu a fost acceptată.
„Am propus membrilor CEC să transferăm o primă tranșă în mărime de 50-60 de milioane de lei, ca ei să înceapă activitățile de organizare a alegerilor, urmând ca pe viitor să mai vedem de unde mai putem strânge bani. Însă președintele CEC ne-a spus că trebuie să existe certitudinea că Guvernul achită integral suma sau mai bine deloc. Am cerut Ministerului Finanțelor să identifice posibilități de a suplini Fondul de Rezervă”, a mai spus Aureliu Ciocoi.
Potrivit premierului interimar, Comisia Electorală Centrală nu are nevoie de procurarea echipamentelor anti-COVID -19, pentru care a fost stabilită suma de 12 milioane de lei, întrucât Republica Moldova dispune de astfel de echipamente în stocurile Ministerului Sănătății.