Aurelia Grigoriu ar putea fi demisă

  • 08 Iulie 2013 14:06
Aurelia Grigoriu ar putea fi demisă

Declarația avocatului parlamentar Aurelia Grigoriu privind relațiile dificile dintre Armenia și Azeribaidjan a fost o greșeală, a declarat președinetele Parlamentului, Igor Corman, după o vizită de lucru la Centrul pentru Drepturile Omului.

 Potrivit acestuia,  Aurelia Grigoriu, ar putea fi demisă, dacă pierde încrederea Legislativului, în urma declarațiilor făcute la Erevan în care afirmase că Armenia ar fi ocupat 20 la sută din teritoriul Azerbaidjanului și ar fi comis un genocid împotriva poporului azer.

Președintele Parlamentului, Igor Corman, a subliniat că declarațiile avocatului Parlamentar la Erevan nu sunt compatibile cu statutul acesteia.

Igor Corman a precizat că avocatul parlamentar poate fi demis cu votul majorității deputaților, la inițiativa președintelui Republicii Moldova sau la propunerea unui grup de cel puțin 20 de parlamentari.  Președintele Legislativului a anunțat că subiectul va fi discutat și în cadrul ședinței de săptămâna aceasta a Comisiei parlamentare pentru drepturile omului. Demiterea avocatului parlamentar este solicitată și de comunitatea armenilor din Republica Moldova, a declarat jurnalistul Ernest Vardanean.

Aurelia Grigoriu nu a exprimat poziția oficială a Republicii Moldova și nu există riscul unui conflict diplomatic, este de părere analistul politic, Anatol Țăranu.

Instituția avocaților parlamentari - Centrul pentru Drepturile Omului - a emis un comunicat de presă în care se detașează de declarțiile Aureliei Grigoriu. Centrul a trimis o scrisoare Avocatului Parlamentar din Armenia în care își exprimă regretul în legătură cu acest incident.

Amintim că președintele armean, Serzh Sargsyan, va participa la Chișinău, la Summitul șefilor de stat din cadrul Parteneriatului Estic membri ai Partidului Popular European, care va avea loc la 11 iulie. Aurelia Grigoriu a anunțat că va face declarații într-o conferință, astăzi la ora 15 cu privire la discursul său ținut în Armenia. Ea a fost numită în funcția de avocat parlamentar în 2008, la propunerea Partidului Comuniștilor. Mandatul său expiră în luna octombrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău